Intel обмислят основно преструктуриране на техния графичен драйвър

0
19
Fastboot за Intel Linux видео драйвъра идва скоро по подразбиране


От Intel възнамеряват да преструктурират основно драйвъра си и да го подобрят в много аспекти. Официалният анонс ще бъде направен до седмици.

До сега графичните драйвъри за Windows и Linux бяха изолирани един от друг, като дори бяха разработвани от различни екипи от разработчици. Това води до множество различия в производителността, в предоставяните възможности, различни бъгове и пр.

Един от най-известните проблеми в резултат на това е фактът, че при драйвъра за Windows отдавна има поддръжка за OpenGL 4.x, докато за Linux още се бави. За щастие поддръжката за OpenGL 4.2 ще дойде и за Linux през следващия месец, с новата версия на Mesa.

Това доведе и до множество проблеми при последното поколение на процесорите Intel Skylake, с които Linux потребителите се сблъскаха при тхното излизане.

Именно поради тази причина от Intel възнамеряват да създадат косолидиран видео драйвър, който да доведе до по-добро представяне и по-малко проблеми и при двете платформи Windows и Linux. Очаква се това да се случи в края на май или началото на юни. Това, което е известно към момента е, че от Intel възнамеряват да използват код и от двата драйвъра. Това обаче няма да засегне техния DRM kernel драйвър. Интересно е ще да се видят техническите детайли относно новия им Vulkan драйвър използва Mesa, в предвид на това колко много Intel инвестира в i965 DRI драйвъра и NIR.

Използването на големи части от кода сработи добре при Nvidia и AMD и това определено не е никак лоша идея. Например драйвъра на Nvidia използва много големи общи части от кода си от Windows и Linux, които се използват и в Solaris и FreeBSD драйвърите им.

Прочетете още:  Linux Ubuntu вече може много лесно да се използва при Windows 10 във виртуална машина

При AMD Catalyst драйвъра отдавна също се използва общ код между двете операционни системи, като тази тенденция ще продължи и в новия им AMDGPU-PRO хибриден драйвър дори в още по-големи мащаби.

С наближаващите нови архитектури на Nvidia и AMD Pascal и Poalris, преструктурирането на Intel драйвъра по този начин ще донесе огромни ползи на потребителите на Linux.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments