Intel обмислят основно преструктуриране на техния графичен драйвър

0
34
Fastboot за Intel Linux видео драйвъра идва скоро по подразбиране


От Intel възнамеряват да преструктурират основно драйвъра си и да го подобрят в много аспекти. Официалният анонс ще бъде направен до седмици.

До сега графичните драйвъри за Windows и Linux бяха изолирани един от друг, като дори бяха разработвани от различни екипи от разработчици. Това води до множество различия в производителността, в предоставяните възможности, различни бъгове и пр.

Един от най-известните проблеми в резултат на това е фактът, че при драйвъра за Windows отдавна има поддръжка за OpenGL 4.x, докато за Linux още се бави. За щастие поддръжката за OpenGL 4.2 ще дойде и за Linux през следващия месец, с новата версия на Mesa.

Това доведе и до множество проблеми при последното поколение на процесорите Intel Skylake, с които Linux потребителите се сблъскаха при тхното излизане.

Именно поради тази причина от Intel възнамеряват да създадат косолидиран видео драйвър, който да доведе до по-добро представяне и по-малко проблеми и при двете платформи Windows и Linux. Очаква се това да се случи в края на май или началото на юни. Това, което е известно към момента е, че от Intel възнамеряват да използват код и от двата драйвъра. Това обаче няма да засегне техния DRM kernel драйвър. Интересно е ще да се видят техническите детайли относно новия им Vulkan драйвър използва Mesa, в предвид на това колко много Intel инвестира в i965 DRI драйвъра и NIR.

Използването на големи части от кода сработи добре при Nvidia и AMD и това определено не е никак лоша идея. Например драйвъра на Nvidia използва много големи общи части от кода си от Windows и Linux, които се използват и в Solaris и FreeBSD драйвърите им.

Прочетете още:  Plasma 5.18 LTS е все по-близо. Идва с още новости

При AMD Catalyst драйвъра отдавна също се използва общ код между двете операционни системи, като тази тенденция ще продължи и в новия им AMDGPU-PRO хибриден драйвър дори в още по-големи мащаби.

С наближаващите нови архитектури на Nvidia и AMD Pascal и Poalris, преструктурирането на Intel драйвъра по този начин ще донесе огромни ползи на потребителите на Linux.

0/5 (0 Reviews)