Intel обновиха лиценза си и вече не забраняват тестване на микрокодовете

0
49
Изтекоха данни за видео картатите на Intel Xe (видео)

Общността на отворения код беше разбунена от решението на Intel за забрана за тестване на новите микрокодове, което са издадени за запушване на L1 Terminal уязвимостите. Това се случи в техен лиценз, където изрично се забранява на когото и да било да публикува софтуерни тестове или сравнителни резултати.

Точният текст на спорния отрязък от лиценза гласи:
Вие нямате право да публикувате никакви софтуерни тестове или сравнителни резултати и нямате право да позволявате това и на трети страни.

След като проблемите с уязвимостите Meltdown, Spectre, а сега и L1 Terminal (L1TF) излязоха на бял свят, от Intel постоянно се стараят да ги запушат, но на всички е известно, че издадените кръпки повлияват производителността в негативен аспект. За да не може да се види точно колко е ударът върху производителността, от компанията предприеха доста неправилен подход със забраната на разработчици да публикуват резултати относно забавянията и забранявайки им по този начин да информират потребителите.

Множество сайтове скочиха срещу компанията за това нейно решение, а в протестите се включи и известният поддръжник на отворения код и програмист Брус Перенс. Някои хора дори предположиха, че лицензът забранява тестването на Intel процесорите като цяло, а не само микрокодовете. Тежката критика обаче даде своя резултат и от Intel направиха стъпка назад.

Корпоративният вице президент и генерален мениджър на Intel Open Source Technology Center Imad Sousou анонсира новите промени в лиценза в Twitter, който е изключително кратък, няма подвеждащи текстове и всички противоречия са изчистени.

В своя туийт Imad Sousou казва:
Опростихме Intel лиценза, за да направим по-лесно разпространението на процесорните микрокодове и публикувахме негова нова версия. Като активен член на общността на отворения код, ние приветстваме всяко едно мнение и благодарим на общността.

Прочетете още:  Windows 10 Version 1809 идва с опция за изтриване на рядко използвани файлове

Обновения и изключително кратък лиценз от няколко изречения можете да разгледате тук.

0/5 (0 Reviews)