Intel обявиха първата си дискретна видео карта от почти 20 години насам

0
53
Изтекоха данни за видео картатите на Intel Xe (видео)

Въпреки че производителят на чипове Intel е най-големият производител на видео карти в света, от компанията така и не успяха да се преборят с конкуренцията в лицето на AMD и Nvidia на фронта на дискретните (външните) видео карти. Намерението това да се промени пролича с наемането на главния дизайнер на графични карти от AMD Raja Koduri, който беше назначен като главен дизайнер и вице президент на Intel Core and Visual Computing Group.

По-рано тази година се появиха различни слухове, които предполагаха, че от Intel работят по външни графични карти с кодови наименования Arcticic Sound и Jupiter Sound, които са предназначени за тежки изчисления и дейта центрове. Информацията тогава сочеше обаче, че Arcticic Sound ще има и вариант за игри.

Сега всичко това се доказва с официален пост в социалната мрежа Twitter на Intel, където те анонсират своето ново начинание и новата си външна видео карта, която е първата от почти 20 години насам. В туийта, който е публикуван от нов акаунт Intel Graphics, е поместено видео, което не носи никаква информация относно спецификация или модел, но подсказва за 4K гейминг и обещава, че това ще е само началото. Плановете са картата да излезе през 2020-а година.

В същото време от Nvidia потвърдиха своята видео карта Nvidia GeForce RTX 2080, която ще бъде официално анонсирана на 20-и август, а за подгряване на феновете беше публикувано видео. RTX 2080 няма да използва досегашната архитектура Pascal, която се използва в 10xx сериите, а ще е с нова архитектура, чието кодово наименование е Turing, в чест на великия математик и основател на съвременния компютър.

Прочетете още:  Linux Mint 19 - датата на излизане и кодовото наименование вече са известни

Намесата на Intel на пазара на външни видео карти може да доведе до още по-ожесточена конкуренция и в зависимост от това как ще се справят със съперниците си и до по-ниски цени на крайните продукти. При всички положения намесата на трети играч ще се отрази благотворно на крайния потребител, който винаги печели от подобни ситуации.

5/5 (1 Review)