Intel процесорите получават двойно увеличение в скоростта с Schedutil говернора

0
85
Intel

Нови кръпки за Schedutil увеличават близо двойно производителността при процесорите на Intel.

Преди известно време разработчикът Питър Зилистра започна работа по кръпки за процесорния говернор Schedutil при Linux, които трябва да се справят с проблема с честотната нестабилност при използването на този говернор.

По-късно в началото на септември тази година кръпките бяха ревизирани от Джовани Гердович и най-вероятно ще намерят място във версия 5.5 на Linux ядрото, защото прозорецът за внасяне на промени при 5.4 вече е затворен.

Разработчиците обясняват, че проблемът се състои в това, че не се отчитат правилно стойностите на натоварване на процесора и новите поправки се борят именно с това поведение.

Представете си, че един прочесор има две честоти – 500 и 1000 MHz. Когато е стартирана задача, която отнема 1/3 от процесора при 1000 MHz, то се оказва, че натоварването е 2/3 (или 66.6%) при 500 MHz, което дава фалшиво впечатление, че процесорът е с почти запълнен капацитет, въпреки че той може още.“, обяснява Зилистра.

Именно поправянето на това грешно поведение ще повиши представянето на процесора с използването на Schedutil говернора, който ще може правилно да преценява натоварванията и промените в състоянията при представянето и изразходваната енергия.

При тестовете е установено, че при шел скриптовете се наблюдава подобрение в проивзодителността от 10 до 40%, а при други натоварвания с до 10%. Добрите новини обаче не свършват дотук, защото новите поправки водят след себе си и по-добро управление на мощността, което означава по-ниска консумация на енергия.

Засега не са открити регресии предизвикани от новите кръпки.

Прочетете още:  LibreOffice вече е наличен като Flatpak пакет във Flatpak App Store
5/5 (1 Review)