Intel пуска USB 4.0 поддръжка в Linux ядрото

0
55
Intel пуска USB 4.0 поддръжка в Linux ядрото

От Intel изпратиха първите кръпки за поддръжката на новия стандарт USB 4.0 в Linux ядрото.

Инженерите, работещи по отворения код на Intel изпратиха своите първи кръпки по първоначалната поддръжка на новия стандарт USB 4.0 в Linux ядрото.

Общият брой на кръпките е 22 и се състоят от около 4000 реда код. Причината в малкото количество код е фактът, че USB 4.0 е базиран на Thunderbolt и това позволява използването на вече съществуващия Thunderbolt код в ядрото.

Спецификациите на USB 4.0 бяха обявени тази година. Новият интерфейс носи със себе си удвояване на скоростта, замества интерфейса Thunderbolt 3, позволява two-lane операции при съществуващите към момента Type-C кабели и операции от до 40 Gbps при сертифицирани 40 Gbps кабели. Също така добавя поддръжка за няколко потока от едновременни данни и дисплей протоколи.

Първоначалните USB 4.0 кръпки на Intel за Linux ядрото дават поддръжка за DisplayPort, USB 3.x и PCIe и тунелиране, ъпгрейд на фърмуер, P2P мрежи и пр. Засега липсва управление на консумацията на енергия, но предстои подобна поддръжка да се имплементира в най-близко бъдеще.

Ако не се намерят сериозни проблеми при новите кръпки, USB 4.0 поддръжката при Linux може да бъде налична още при Linux Kernel 5.5.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Arch Linux скоро ще е наличен в Windows