Intel пускат своя процесор с 10 ядра на Computex

0
30
Fastboot за Intel Linux видео драйвъра идва скоро по подразбиране


Intel ще обяви официално първия си 10-ядрен процесор Broadwell E Core I7-6950X на Computex 2016.

Откакто Е серията излезе на пазара със Sandy Bridge-E през далечната 2011-та година, тя се превърна в основен фактор при хай-енд машините за потребителите ентусиасти.И докато при другите Intel процесори ядрата стабилно бяха четири с Hyper-Threading при Nehalem през 2009, то при E серията плавно се повишаваха през годините до 6 ядра при Sandy и Ivy Bridge и 8 при Haswell-E.

Haswell-E обаче имат един недостатък – броят на повечето ядра рефлектира върху тактовата честота на процесорите и тя е по-ниска спрямо Core i7-4970K. Това си личи особено ясно при осемядрените версии на процесора, чиято базова честота е 3GHz, а турбо честотата едва 3.5GHz. При това положение Core i7-5960X в доста случаи не е по-бърз от далеч по-евтиния 4970K, въпреки че има повече ядра от него.

От Intel са направили доста промени по Broadwell-E, с надеждата, че някои проблеми ще отпаднат и ще създадат една по-успешна продуктова фамилия процесори.

Intel пускат своя процесор с 10 ядра на Computex 7

Върховият модел на Intel е с 10 ядра, с 25MB L3 кеш (2.5MB на ядро), като от компанията спазват тази пропорционалност при процесорите от Е серията – осемядрените процесори имат 20MB кеш, а шестядрените 15MB. Новият процесор Core I7-6950X ще е съвместим с X99 чипсета, така че ако имате вече дънна платка с този чипсет, то ще можете да го използвате само след инсталирането на подходящия BIOS.

Цената на 10 ядрения модел от фамилията Broadwell обаче е сериозна и със сигурност би предизвикала различни чувства при потребителите. При цена от $1723 от Intel правят увеличение от 1.58 пъти за десетядрената версия. Проблемът тук е, че се добавят само две ядра спрямо осемядрената версия, което е 33% подобрение, а потребителят трябва да заплати 60% повече, което не е особено привлекателен ход, въпреки успеха на Intel да добавят още две ядра, без да понижават честотите.

Прочетете още:  Linux Kernel 5.8 идва с оптимизации по бързодействието, Intel Rocket Lake поддръжка и още

Моделът Core i7-6900K, който е с осем ядра струва много по-малко – $1089 и има завишена с около 5% работна честота. Двата по-ниски модела са с по 6 ядра като при единия се наблюдава повишение при турбо честота с 300, а при другия със 100 мегахерца. Това не са точно подобренията, за които са си мечтали някои, но пък цена от $412 за 6800K е доста добра, дори и сравнена с цената от $327 при 6700K.

Intel пускат своя процесор с 10 ядра на Computex 8

От Intel са направили някои промени при оувълклокинга, с които се надяват да спечелят сърцата на потребителите ентусиасти. Налична е възможността за оувърклок на всяко едно ядро поотделно, като така може всяко едно от тях да се тества независимо от другите, като по този начин да се реши точно какви настройки са удачни за всяко едно от тях, с индивидуална волтова крива.

Недостатъкът на подобна опция е, че това как се представят ядрата поотделно и когато работят заедно, може да се окаже доста различно. Въпреки това има своите предимства. Нека да речем, че сте открили, че четири от всичките десет ядра могат да бъдат клокнати на честота от 4GHz, ако са 6 те могат да достигнат честота от 3.7GHz, ако са четири – 3.6GHz. При това положение всичките 10 ядра ще могат да работят на честота от 3.5GHz, а вие получавате прираст средно от около 14-16% над стоковите честоти.

Сега, когато се очаква да се появи DirectX12, където мощните многоядрени процесори могат да се се докажат, потребителите с такива процесори може най-сетне да бъдат удовлетворени от своите пари, които са вложили за своите процесори. Да не забравяме, че и AMD ще предложат своята Zen архитектура, с която ще укажат сериозна конкуренция на Intel, от което ще спечелят отново потребителите.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments