Излезе дългоочакваната версия на Mir 1.0

0
902
Излезе дългоочакваната версия на Mir 1.0

Разработчиците от Canonical, които разработват Linux дистрибуцията Ubuntu, с гордост съобщават за наличието на първото стабилно издание на дисплей сървъра за Linux – Mir. Това е първото голямо издание на Mir и е насочено към производителите на IoT устройства и към ентусиасти, които искат да създават графични решения от следващо поколение.

Mir има за цел да предостави Wayland поддръжка, защото разработчиците считат, че старият X11 протокол, използван от X.Org.Server, не отговаря на изискванията. Поначало той не е замислен да бъде сигурен и зловредно приложение може да открадне информация за X11 приложенията.

Поради причината, че Mir е създаден с идеята освен всичко друго да предостави и високо ниво на сигурност, той избягва използването на X11 и на негово място използва Wayland, който е наследникът на X11 и посоката към него е единственият логичен ход. Приложенията могат да използват Wayland директно и да работят и с Mir. Това са приложения, създадени с GTK3/4, Qt5 и SDL2.

Mir 1.0 изданието има стабилна XDG-Shell поддръжка, Mir Abstraction Layer (libMirAL) библиотеката вече може да се конфигурира, добавена е експериментална X11 поддръжка посредством XWayland, поддържа се механизъм за конфигуриране кои разширения да бъдат използвани от Wayland, има различни подобренияна кода, попрравки на разнородни проблеми и пр.

За създаване на Snap приложения разработчиците могат да се обърнат за повече информация към материала Mir-kiosk: a project that uses Mir. Разработчиците, които използват Mir могат да намерят пакети за Linux дистрибуциите Ubuntu, Arch, Fedora, а скоро и за Debian. Потребителите на Ubuntu получават Mir посредством PPA:

CODE: Избери всички

sudo apt-add-repository --update ppa:mir-team/release

Повече относно Mir 1.0 можете да научите от официалния анонс. Страницата на проекта можете да разгледате тук.

Прочетете още:  Ново изтичане на информация показва, че Nokia 8 ще използва Snapdragon 660
0/5 (0 Reviews)