Излезе KDE Plasma 5.9 (видео)

0
28
KDE Plasma


Днес излезе KDE Plasma 5.9 с множество подобрения и поправки. На разположението на потребителите са предоставени по-добра Wayland поддръжка и глобални менюта.

Днес от екипа на KDE анонсираха наличието на новата стабилна версия на графичната среда за GNU/Linux KDE Plasma 5.9.

Налице са много вълнуващи и полезни функции, които повечето потребители ще посрещнат с радост.

Една вълнуваща новост е наличието на глобални менюта (Global Menus). Всъщност това е опция, която се завръща и представлява отделяне на лентата с опциите от прозореца на приложенията, което позволява нов потребителски интерфейс.

Така менютата могат да бъдат сложени в прозореца на приложението или пък могат да бъдат преместени в Plasma Widget. KDE бяха пионерите в тази насока.

На потребителите се предоставя и нов конфигуратор за мрежите, който използва QML и е с обновен външен вид. Външният вид е инспириран от network аплета на KDE, а функционалността му е изцяло базирана на предишния Connection Editor.

Работата по композитора Wayland продължава и подобренията в това издание са:

Потребителите, които искат да го използва или изпробват, вече могат да вземат скрийншоти или да използват color picker, при пълен екран прозорците нямат граници, вече се поддържат жестове, като са добавени и движения, които се използват от игрите, а курсорът на мишката вече е заключен в границите на приложението.

Добавен е нов инструмент за настройване на тъчпад, мишките и клавиатурите получават още повече настройки, които се запазват между различните сесии.

И при Wayland, когато се използва стила Breeze, вече могат да се влачат приложения с цъкане на празно пространство точно както при X, а когато са стартирани X приложения, техните икони ще се показват правилно в панела. Също така при Wayland вече могат да се добавят различни теми за прозорците, а панелът може да се настрои да се скрива автоматично.

Има и различни подобрения във визуално отношение, където скролбаровете при стила Breeze стават по-компактни и с по-хубав дизайн, което дава на приложенията по завършен и модерен облик.

Прочетете още:  Излезе GNOME 3.34.3 с множество поправки

Look and Feel темите вече поддържат и промяна на декорациите на прозорците. Посредством инструмента lookandfeelexplorer декорациите могат да бъдат експортирани към темата, която сте създали.

Обясненията към Task Manager получават нов дизайн, като вече предоставят повече информация, а в същото време са по-компактни. Вече и във Folder View ще се показват емблемите, които се използват, например при файлове, които представляват симлинкове. От екипа на KDE съобщават, че цялостното преживяване, навигация през папките и тяхното преименуване, са подобрени в много голяма степен.

Голяма промяна е и добавянето на интерактивен преглед на различните нотификации, което е направено с цел повишена продуктивност.

Например, ако сте направили скрийншот, ще ви излезе съобщение за това, а вие можете да вземете скрийншота директно от съобщението и да го пратите в чат, в уеб браузър или имейл клиент, само чрез влачене.

Това позволява да препратите файла без дори да се налага да напускате приложението, в което работите в момента. Самото влачене на файлове е подобрено през целия десктоп, като е добавена и функция за добавяне на уиджити директно в системния трей отново само с влачене. Уиджитите също така могат да бъдат добавяни директно от Application Dashboard.

Иконата на уиджита, която бива създавана, когато завлачите дадено приложение или файл към панела или десктопа получава и диалог, от който може да се промени работната директория, да се смени иконата, да се сложи етикет и пр. Контекстното меню поддържа Open With опцията, както и отваряне на папката, към която принадлежи файлът.

Добавени са още множество функции, пълният списък на които можете да видите в официалния анонс. Със сигурност новата версия носи много полезни функции и ще зарадва голяма част от потребителите.

0/5 (0 Reviews)