Излезе Mozilla Firefox 72.0 с функцията картина в картината, която работи под Linux

0
154
Наличен е Mozilla Firefox за Windows 10 on ARM

Тук е новата версия на Mozilla Firefox 72.0, която идва с видео функцията картина в картината, която работи под Linux.

Разработчиците публикуваха засега неофициално следващата версия на уеб браузъра Mozilla Firefox на техния FTP сървър. И докато списъкът с промените все още не е публикуван и се подготвя, то една интересна нова функция прави впечатление и това е картина в картината (PIP или „Picture-in-Picture“), която работи и под Linux без проблеми.

Тази функция беше първоначално представена при версия 71.0, но тя работеше само при Windows. Сега, при първото издание на Firefox за 2020-а година с версия 72.0, функцията картина в картината вече работи безпроблемно и при Linux и macOS.

Както се обяснява в официалната страница на Firefox, функцията Picture-in-Picture позволява да изкарате видео от неговия сайт над другото съдържание в плуващ прозорец, който ще бъде винаги най-отгоре и ще бъде постоянно видим, докато продължавате да работите по другите табове. Потребителите могат да местят този прозорец и да го оразмеряват според нуждите си.

Можете лесно да пуснете картина в картината като поставите мишката върху видео. Ще се появи едно малко синьо прозорче с надпис Picture-in-Picture. Ако цъкнете на него с ляв бутон, видеото, върху което сте поставили мишката ще се отвори в плуващ прозорец над другото съдържание.

Излезе Mozilla Firefox 72.0 с функцията картина в картината, която работи под LinuxДруг начин за пускане е от контекстното меню, където можете да изберете опцията Picture-in-Picture.

Много сайтове обаче имплементират свои собствени контекстни менюта, което прави достъпването на функциите по подразбиране на Firefox по-трудни. От екипа разработчици обаче са се погрижили да улеснят своите потребители и те могат лесно да върнат контекстното меню по подразбиране с натискането на клавиша Shift.

Прочетете още:  KDE Connect 1.3 получи разширение за GNOME Nautilus

Излезе Mozilla Firefox 72.0 с функцията картина в картината, която работи под LinuxИмайте предвид обаче, че когато видеото е в режим на цял екран, функцията картина в картината не е включена в контекстното меню. Трябва да излезете от режима на цял екран и да превключите към Picture-in-Picture от контекстното меню или от синьото прозорче.

Възможен е и още един начин за достъпване на функцията чрез клавишна комбинация. Можете да я извикате с Ctrl + Shift + ] или Ctrl + Shift + }. При натискането на тези клавишни комбинации Firefox ще се опита да пусне най-подходящото видео в Picture-in-Picture прозорец.

Други промени при Firefox 72.0 са по-добро управление на нотификационните запитвания, блокиране на проследяващите скриптове по подразбиране, поддръжка за JavaScript оператора ??, поддръжка за CSS Shadow Parts и CSS Motion Path и др.

Ако сте нетърпеливи Firefox 72.0 да дойде в хранилищата на вашата Linux дистрибуция, то можете да изтеглите най-новата версия още сега от официалния FTP сървър на Mozilla.

5/5 (1 Review)