Излезе Pacman 5.2 със Zstd поддръжка

0
94
Arch Linux

Излезе Pacman 5.2 със Zstd поддръжка за по-бързо инсталиране на пакети.

Новата версия на пакетния мениджър за Arch Linux Pacman 5.2 вече е налична, носейки със себе си големи промени. Като една от тези големи промени можем да отбележим добавената поддръжка за Zstd, което ще направи инсталирането на пакетите при Arch Linux още по-бързо.

Както ви съобщихме по-рано, това е постигнато благодарение на по-бързата Zstd компресия и декомпресия, като това не е за сметка на размера на пакетите, защото нивото на компресия е съпоставимо с това при XZ. Поддържат се и форматите Lzip и LZ4. Zstd пакетите ще имат  .pkg.tar.zst файлово разширение.

Като друга съществена промяна при Pacman 5.2 може да се отбележи напълното премахване на поддръжката за delta пакетите. Поддръжката на delta пакети дава възможност да се свалят само промените, които са се случили между актуалната и новата версия на пакетите, вместо да се свалят целите пакети.

Според разработчиците тази функция е била изключително слабо използвана и прави актуализирането на пакетите по-бавно, за сметка на съвсем малко спестен интернет трафик.

Като друга причина се споменава и уязвимост, която дава възможност за създаването на зловредна пакетна база данни в комбинация с delta пакетите, позволяваща стартиране на произволни команди на вашия компютър. Това може да не е чак такъв проблем, ако се подписват пакетите за конкретна Linux дистрибуция, но в края на краищата е решено тази функция да отпадне.

Сред другите промени виждаме добавена поддръжка за сваляне на ключове от Web Key Directory, добавен е B2sum като нов алгоритъм за проверяване на чек сумите, премахната е опцията –force, поправено е сриване, когато Usage е упоменат без стойност, pacman-conf и testpkg вече се локализират правилно, премахнат е алгоритъмът whirlpoolsum, защото не работи от много време насам и още.

Прочетете още:  Разкриха ново изтичане на лични данни от Facebook - засегнати са три милиона потребители

Повече подробности относно Pacman 5.2 можете да научите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)