KDE Plasma 5.13 идва със значително подобрена Wayland поддръжка

0
86
Wayland

Следващата голяма версия на Linux графичната среда KDE Plasma 5.13 идва с големи подобрения при Wayland. Към момента всички среди изпитват различни затруднения при работата с този графичен сървър, който се явява наследник и алтернатива на X.Org Server, но разработчиците работят здраво, за да осигурят нормална функционалност.

Сега, след като бета версията на KDE Plasma 5.13 идва само след месец, а финалната версия през юни тази година, разработчиците решиха да споделят с потребителите свършената към момента работа по Wayland и какво могат да очакват те от финалната версия.

Различните подобрения и новости включват възможност за коригиране на цветовите и гама настройки за всеки един видео монитор, добавени са Dmabuf-базирани Wayland буфери, възможност за настройка на мишката с използването на libinput, защото към момента няма такива, Qt5 приложенията, които не използват Wayland вече няма да се сриват и развалят при използването на такава сесия, добавена е Wayland скрийнкаст поддръжка с използването на xdg-desktop-portal и PipeWire и още.

Със сигурност до излизането на финалното издание през юни потребителите могат да очакват още повече вълнуващи подобрения и функции на Wayland фронта. разработчиците споделят, че е свършена адски много работа до момента, но също така остава и голямо количество работа, която трябва да бъде свършена.

Повече информация можете да намерите в официалния блог.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Нов малуер използва 7 NSA уязвимости. WannaCry използва само две