KDE възнамерява да създаде цялостна мобилна платформа

0
35

Новините за Linux смартфоните стават все по-вълнуващи и изглежда, че никога не са имали по-голям шанс, след изоставянето на Ubuntu Touch от Canonical, сега поета от UBports.

Малко след като от Purism събраха необходимите средства за своя свободен Linux телефон Librem 5, сега от KDE обявяват своите планове да създадат цялостна мобилна платформа.

Това изявление идва след като от KDE обявиха, че ще си партнират с Purism и Librem 5 ще използва GNU/Linux графичната среда KDE Plasma, която до официалното излизане на телефона в началото на 2018-а година ще бъде готова за широко използване.

Бавно, но сигурно, производителите на хардуер разбират, че Plasma Mobile е изцяло различна софтуерна платформа, за която могат да създават своите продукти„, казва KDE разработчикът Sebastian Kügler в блог пост от вчера.

Sebastian Kügler споделя и плановото разписание на Plasma Mobile, от което разбираме, че компанията иска да разработи цялостна мобилна платформа за смартфони.

KDE възнамерява да създаде цялостна мобилна платформа 3

Както се вижда от разписанието, прототипът вече е готов. С него могат да се провеждат разговори, да бъдат извършвани някои базови функции, управление на приложенията. Като следваща стъпка е отбелязано създаването на т.нар. feature phone, която да подпомогне подобряването и развитието на прототипа.

Всеки следващ етап ще добавя все повече възможности и настройки, като ще може да се използва интернет, да се изпращат имейли, да се изпращат и четат SMS съобщения, да се използва адресната книга, да се управляват хардуерните функции, неща, които всеки очаква от модерен мобилен телефон.

Крайната цел на KDE Plasma Mobile е създаването на смартфон, който да предлага на потребителите невероятно огромно количество от вградени възможности, сред които много приложения, игри, собствено облачно пространство и пр.

Прочетете още:  Facebook иска вашите голи снимки

От KDE Plasma Mobile проекта разбират, че в началото ще е трудно да привлекат вниманието на компании от калибъра на Facebook и Whatsapp и затова имат поставена цел за съвместимост с Android приложенията и игрите. За това начинание Sebastian Kügler обяснява, е опция, върху която ще се работи усилено, защото е много желана.

Засега няма поставен срок за крайната цел, но Kügler казва, че той ще зависи от усърдната работа на всички ангажирани с проекта.

0/5 (0 Reviews)