KWinFT: форк на KDE KWin за по-добра Wayland поддръжка и по-ниска латенция

0
155
Wayland

KWinFT: новият форк на KDE KWin, който обещава по-добра Wayland поддръжка и по-ниска латенция.

Дългогодишният разработчик, който участва в разработването на Linux графичната среда KDE Plasma Roman Gilg работи от началото на тази година по нов форк на KWin, наречен KWinFT, чиято цел е да предостави по-добра Wayland поддръжка и по-ниска латенция, като не разчита на Qt кода, а на C++.

Сега първото публично издание на KWinFT най-сетне е тук, за да замести KWin и неговата библиотека KWayland. Заместникът на KWayland е библиотеката Wrapland. Gilg обяснява, че главната идея зад KWinFT и Wrapland е ускоряването на процеса на разработка в сравнение с KWin и KWayland и използването на по-модерни технологии, с които да бъде постигната по-ниска латенция и по-добра Wayland поддръжка.

Първоначално ползите за крайния потребител няма да са толкова видими, като фокусът ще бъде насочен предимно към създаване на по-добра инфраструктура за процеса по разработването, по-добра интеграция с линтерите в кода, насрочени и автоматични тестове на билдовете, а също така и политики за повишаване на ефективността на разработване. Всички тези мерки се правят с цел ускоряване на разработването на KWinFT.

Към момента разработчиците на Linux дистрибуцията Manjaro вече са в тясно сътрудничество с Roman Gilg, за да могат да предоставят новите пакети на потребителите си. KWinFT е наличен в нестабилния клон на Manjaro, откъдето всеки може да ги инсталира при желание. С инсталирането на пакета kwinft ще бъде заметен kwin, а като зависимост ще бъде изтеглена и библиотеката wrapland, за да замести KWayland.

За потребителите на Arch Linux KwinFT е наличен в AUR.

Прочетете още:  Патентният иск срещу GNOME Foundation е уреден

Повече за новият проект можете да прочетете в блог поста на Roman Gilg.

5/5 (1 Review)