LibreOffice най-сетне получава KDE 5 интеграция

0
45
LibreOffice

Използвания от милиони потребители и организации в цял свят безплатен офис пакет с отворен код LibreOffice, най-накрая получава и KDE 5 поддръжка.

KDE 5 бекендът днес беше слят с основния Git на LibreOffice и в голямата си част представлява вече съществуващия KDE 4 бекенд, но портнат към KDE Frameworks 5 и Qt5.

Една от разликите например е, че този код ще инициализира QApplication при изискване, когато той все още не е наличен, което ще даде възможност за използване на десктоп бекенда също така и вътре в vclplug, който от своя страна не използва Qt, например като идващия хибрид Gtk3/KDE5.

Разработчикът Milian Wolff обяснява, че в новия KDE 5 бекенд повечето функции на KDE4 dialog се поддържат, както се поддържат и чекбокс уиджитите, но списъците, уиджитите за преглед, бутоните и зареждането на отдалечени файлове посредством KIO, все още не са имплементирани.

Новият бекенд е късно вече да се появи във финалното издание на LibreOffice 6.0, което се очаква в началото на февруари месец тази година и затова той ще види бял свят при версия 6.1. Можете и сега да активирате новия бекенд като компилирате от LibreOffice Git, с флага –enable-gtk3-kde5.

Повече информация можете да получите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Майкрософт потвърдиха официално, че Creators Update идва на 11-ти април