Linux Kernel 4.19 получи подобрения при енергопотреблението

0
900
Linux Kernel

Специалистите, които разработват Linux ядрото постоянно подобряват различни аспекти на неговото представяне и една от сферите, в които се хвърлят значителни усилия е енергопотреблението както при натоварен, така и при режим на покой. Сега версия 4.19, която вече е в разработка, получава поредната серия такива подобрения.

Подобренията и промените са дело на различни разработчици, а предложението и сумирането им беше направено от Рафаел Дж. Висоцки към Линус Торвалдс, който впоследствие ги прие. Промените включват подобряване на енергопотреблението в различни аспекти най-вече при процесорните imx6q/термичния и cpufreq драйвъри, но и в различни други области.

Някои от промените са поправка за различно докладване на максимални процесорни честоти при intel_pstate драйвъра при системи, където те наистина са различни и игнориране на активния турбо коефициенти при използването на хардуерно управлявани P-states (HWP), добавяне на нов фреймуърк за CPU idle time injection, добавяне на поддръжка за докладване на текущите процесорни честоти към ACPI CPPC cpufreq драйвъра.

Добавена е AVS поддръжка за armada-37xx cpufreq драйвъра, преработено е регистрирането на охлаждащото устройство при imx6q/термичния драйвър, поправен е малък проблем при qcom-kryo драйвъра, променено е поведението на pcc-cpufreq драйвъра, който вече отказва да работи с динамично скалиращи се говернори при системи с повече процесори, добавена е преработка за запазване на NVS паметта при приспиване на лаптопа ASUS 1025C и още.

Пълния списък с промените по енергопотреблението при Linux Kernel 4.19 можете да разгледате тук.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Майкрософт признаха за изтичане на 250 милиона записа от база данни