Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе версия 4.20 RC1

0
895
Linux Kernel

Linux Kernel или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Базиран е на операционната система Unix, като е написан от нулата от финландския студент по компютърни науки Linus Torvalds и се стреми към POSIX и Single UNIX Specification съвместимост. Създаден е през 1991-ва година, като Torvalds го е написал за личния си компютър.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 4.20.

Излезе Linux Kernel 4.20 RC1. Линус Торвалдс се завърна

Новата версия в разработка на Linux ядрото от серията 4.20 RC1 вече е тук.

Освен всички нови функции, които се очакват в тази версия на ядрото, имаме и две интересни новини – първата е, че Линус Торвалдс се завърна официално като водещ в процеса на разработка на ядрото, а другата е, че въпреки плановете тази версия да прескочи директно към обозначението 5.0, тя остава 4.20, а версия 5.0 е предвидена за следващата година.

Торвалдс съобщава, че 70% от новото издание са драйвърни актуализации, като най-голямата част от тях са драйвърите за видео карти, а останалата част, както обикновено са актуализации по архитектурите (arm64, x86, powerpc, arm, плюс новата архитектура C-SKY) мрежи, работа по основното ядро, core mm, хедър файлове, tooling. Това е най-голямото ядро от версия 4.13 насам и съдържа в себе си над 350 000 нови реда код.

Linux ядрото от серията 4.20 идва с множество поправки и подобрения. Intel DRM драйвърът получава пълна PPGTT поддръжка за Haswell, Ivy и Valleyview процесорите, продължава работата по предстоящите да излязат 7-нанометрови видео карти на AMD Vega 20, продължава работата по Intel Icelake Gen 11 видео картите.

Добавена е поддръжка за AMD Picasso APU, добавено е VCN JPEG ускорение за Raven Ridge APU и е съгласувано с драйвърния пакет с отворен код Mesa 18.3.

Добавена е поддръжка за AMD Zen-базираните китайски процесори за дейта центрове Hygon Dhyana, NVIDIA Xavier „Tegra194“ SoC получава display поддръжка, Virtual KMS (VKMS) получава GEM и курсор поддръжка, драйвърът с отворен код за NVIDIA видео картите Nouveau получава поддръжка за HDMI 2.0, започва работа по поддръжката на AMD Zen 2 процесорите.

Налични са различни Linux x86 и x86_64 подобрения, поддръжка за много нови устройства като Qualcomm Snapdragon 835 SoC, Orange Pi One Plus, Orange Pi Zero Plus2, телефона GTA04A5, Pine64 LTS, Rock960, ROC-RK-3399-PC, ASUS Tinker Board S, Banana Pi M2+ H5, RockPro64, 64-bit Banana Pi M2+ H3, HiSilicon Hi3670.

Направени са редица подобрения при файловите системи XFS и EXT4, Btrfs получава още по-голямо бързодействие, добавени са нови функции при файловата система F2FS, повишено е представянето на FUSE, налични са подобрения при RAID10, множество актуализации по мрежите и сигурността.

Официалния анонс на Линус Торвалдс можете да видите тук.

Излезе Linux Kernel 4.20 RC2 с интересни поправки

Линус Торвалдс обяви наличността на следващото издание в разработка на Linux ядрото 4.20 RC2, което идва с различни поправки на проблеми и подобрения в различни сфери.

Торвалдс обяснява, че седмицата е минала абсолютно нормално и всичко изглежда наред. Половината от Linux Kernel 4.20 RC2 са драйвърни актуализации, а останалото са редовните актуализации по файловите системи, мрежите, tooling, архитектурни ъпдейти.

В тази версия на Linux ядрото има голям брой поправки на проблеми при файловата система EXT4, някои от които съществуват още от времената на Linux ядрото с версия 2.6. Има и едно значимо подобрение при свободния драйвър на NVIDIA, който получава I2C поддръжка за USB Type-C при новите видео карти NVIDIA RTX „Turing“.

Повече детайли относно Linux Kernel 4.20 RC2 можете да видите в официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.20 RC3

Тук е поредната версия на Linux ядрото в разработка 4.20 RC3.

Линус Торвалдс обяснява, че тази седмица всичко е минало нормално, а единственото нещо, което е било необичайно е било негово пътуване. Не е имало проблеми с кода, а пътувънето е наложило някои промени да бъдат забавени с ден-два, но нищо сериозно до момента.

Във версия 4.20 RC3 промените са малко, драйвърите например са по-малко от 1/3 от новото издание на ядрото, но това не е поради някакви проблеми, както обяснява Линус. Встрани от драйвърите имаме 1/3 архитектурни актуализации и 1/3 актуализации по ядрото (kernel, mm, fs, мрежи).

Повече можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.20 RC4

Линус Торвалдс обяви поредната наличност на версията в разработка на Linux ядрото 4.20 RC4. Според него нещата са по-нормални и RC4 е с доста по-нормален размер от необичайно малкия размер на RC3.

В Linux Kernel 4.20 RC4 драйвърите са около 60% (видео карти, мрежи, HID, MTD, USB и пр.), което е нормалното съотношение. Останалото са поправки по файловите системи, поправки по xarray кода, мрежи, архитектурни актуализации, документация и други.

Както винаги има и проблемни промени като широко обсъжданите STIBP поправки, по които още се правят различни оптимизации. По тях се разискват различни проблеми и все още не са имплементирани към основния код на ядрото. Също така има и някои mm поправки, които все още се обсъждат, но според Торвалдс няма нещо, което да спре хората да тестват изданието.

В новата версия е премахната и Logitech High Resolution Scrolling поддръжката, която беше имплементирана по-рано. По тази поддръжка се работеше през последните няколко месеца от екипа от Chrome OS на Google и трябваше да подобри значително скролинга при модели като Logitech Anywhere MX, M720 и серията MX Master, но се налага премахването ѝ поради причината, че предизвиква несъвместимости с други устройства, официално заявена като „несъвместимости между световете на Logitech и Microsoft„.

Прочетете още:  Все повече Linux приложения са налични при Intel Braswell Chromebook устройствата

Сега по тази поддръжка работи експертът в тази област Peter Hutterer от Red Hat. Имайки предвид обаче, че вече сме по средата на цикъла на разработка на ядрото, дори и да успее да поправи кода, едва ли ще го видим въвверсия 4.20, а е доста по-вероятно да го видим в следващото издание 4.21.

Считано от версия 4.20 RC4 е променено и кодовото наименование на ядрото от „People’s Front“ при 4.19 на Shy Crocodile за 4.20.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.20 RC5 с подобряване на бързодействието

Линус Торвалдс обяви официално наличността на поредната версия в разработка на Linux ядрото 4.20 RC5.

Той обяснява, че би му се искало да каже, че седмицата е преминала нормално, но би излъгал, ако направи това. До момента RC5 е най-голямото издание в цикъла на разработка, като изключим RC1, а освен това има и още нещо, което не е обичайно – около една трета от изданието са архитектурни актуализации.

Другата една трета са драйвъри (в по-голямата си част звукови), а останалата част са mm, основни мрежи, tooling и актуализации по файловите системи.

Като най-важна промяна при Linux Kernel 4.20 RC5 може да се изтъкне наличието на важна поправка за STIBP производителността, така че при тази версия на ядрото вече няма да има толкова тежък удар върху производителността, предизвикана от тази кръпка.

Поправени са и проблемите с невъзможността за стартиране при видео картите AMD Raven Ridge, което също се очертаваше като сериозен проблем.

Торвалдс очаква, че последното финално издание на Linux Kernel 4.20 ще види бял свят по празниците, така че потребителите е твърде вероятно да се сдобият с новата версия по Коледа.

Той обяснява, че една от причините за този срок е, че със сигурност не иска да да слива код по време на празниците, а освен това ще пътува през януари, затова финалното издание трябва да излезе преди това.

Поради тази причина разработчиците и участниците в проекта се призовават да дават своите предложения за промени през следващия прозорец преди празниците, а след това ще се види какво ще се случи и дали нещата ще се движат според плана.

Най-доброто както за екипа, така и за потребителите би било всичко да приключи по Коледа, за да могат всички да се насладят на празниците.

Linux Kernel 4.20 се очертава като вълнуващо издание, с което потребителите ще получат множество новости като AMD FreeSync поддръжка, поддръжка за Adiantum crypto, Streebog crypto, Cougar 700K геймърската клавиатура.

Добавена е Polaris 12 и Vega 12 AMDKFD compute поддръжка, Tegra194 Xavier дисплей поддръжка, подобрена поддръжка за Intel Stratix 10 FPGA, поддръжка за мрежовите карти от следващо поколение Aquantia AQtion USB/2.5G/5G Ethernet и още.

Повече информация относно версия 4.20 RC5 можете да намерите в официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.20 RC6

Линус Торвалдс обяви наличността на поредната версия в разработка на Linux ядрото с версия 4.20 RC6.

Той обяснява, че всичко изглежда напълно нормално до момента, като малко под половината от изданието са драйвъри (графични процесори, nvdimm, медия, блок, мрежи и пр.), а останалата част е tooling (предимно bpf selftests), core networking, актуализации за файловите системи, core kernel, mm поправки.

Освен, че до момента всичко е нормално и безпроблемно, Торвалдс отбелязва, че Linux Kernel 4.20 RC6 е и доста малко издание, като дори е по-малко от RC5, което според него е правилната посока на развитие на нещата. Той счита, че ще има поне още едно издание, а причината да е „поне още едно“ са не само някои бъгове, но и предстоящите празници.

Въпреки това Торвалдс все още се надява да се спази обичайният ход на разработка, където седмото RC издание обикновено е последното издание преди финалната версия, което означава, че версия 4.20 може да излезе за Коледа, каквито са първоначалните планове. Поради тази причина той съветва всички да пращат промените си в срок, преди празниците.

Една от забележителните промени при Linux Kernel 4.20 RC6 е премахването на проблема с повреждането на данни при EXT4 файлови системи, който се появи с Linux 4.19 RC1 изданието. Поправката е имплементирана и в Linux ядрото с версия 4.19.8.

Пълния анонс можете да видите тук.

Излезе Linux Kernel 4.20 RC7. Финалното издание идва на време за Коледа

Линус Торвалдс официално обяви наличността на следващото издание в разработка 4.20 RC7.

Той обяснява, че RC7 е малко издание, като причините може да са това, че всеки се приготвя за празниците или пък от екипа се справят наистина добре, но каквато и да е причината, седмицата е била спокойна и той се надява нещата да продължат в този дух.

Както обикновено новото издание съдържа различни нови драйвъри, поправки за файловите системи, основни поправки, архитектурни актуализации и различни тестови актуализации. Налични са и някои по.големи промени като dm zoned bio completion поправка и различни поправки около i915.

Торвалдс съобщава още, че плановете за издаването на финалната версия остават същите. Ако всичко върви нормално, а по всичко личи, че това ще е така, той възнамерява да обяви Linux Kernel 4.20 точно преди Коледа. Поради тази причина разработчиците се призовават да следват тази стратегия вместо да пращат нови поправки по време на празниците.

Повече нформация можете да получите от официалния анонс.

Финалната версия на Linux Kernel 4.20 е тук

Точно според очакванията на Линус Торвалдс финалната версия на Linux ядрото 4.20 вече е налична за потребителите.

Въпреки спокойният цикъл на разработка на тази версия, Торвалдс обяснява, че точно последното издание не е било толкова безпроблемно колкото му се е искало, но въпреки това не е имало чак толкова основателна причина за забавяне на финалнатаверсия и изкарване на още едно осмо поредно RC издание.

В последния етап на разработка на Linux Kernel 4.20 преобладават промените по мрежите (драйвъри, core networking fixes, bpf), налични са x86 inline asm, а също така и други драйвъри от различни сфери.

Линус призовава хората да си починат по празниците и заявява, че той самият няма да прави проблеми в следващите няколко дни.

Повече детайли относно финалната версия на Linux Kernel 4.20 можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)