Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе версия 4.6 RC1

0
903
Linux Kernel

Linux Kernel или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Базиран е на операционната система Unix, като е написан от нулата от финландския студент по компютърни науки Linus Torvalds и се стреми към POSIX и Single UNIX Specification съвместимост. Създаден е през 1991-ва година, като Torvalds го е написал за личния си компютър.

Различни устройства като таблети, смарт часовници, рутери, смартфони, както и операционната система Android, също са създадени върху Linux Kernel. Без него, всичко останало като споделени библиотеки, графични среди, приложения и т.н., е абсолютно безполезно.

В днешно време Linux е най-използваната операционна система в световен мащаб. Linux доминира при сървърите, роботиката, облачните инфраструктури, облачните сторидж услуги, телекомуникациите, автомобилостроенето, мрежите, телефоните, космическите технологии и т.н., като всичко това се крепи именно на Linux ядрото.

Има огромен шанс сайта, който посещавате или в който вземате участие, също да използва Linux. Над 90% от сървърите в света са с Linux. Световният интернет също лежи на плещите на Linux и неговото ядро.

В ядрото също така се съдържат и всички необходими драйвъри за правилната поддръжка на хардуера. Разработчиците постоянно обновяват списъка с поддържани устройства и имплементират различни поправки за тяхната безпроблемна работа.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 4.6.

В Linux kernel 4.6 идват много мрежови подобрения, както и по-добра поддръжка за тъчпад и тъчскрийн

На път са много подобрения при input драйвърите, като може би най-значимият е добавянето на поддръжка на Synaptics RMI4.

RMI4 е нейтив протоколът, който понастоящем се използва от всички тъчскрийн и тъчпад устройства на Synaptics. На по-късен етап се предвижда замяната на емулацията за HID/PS2 протокола с RMI4.

В пул рекуеста се вижда подрръжка за BYD PS/2 тъчпад протокола, тъчскрийн драйвър за MELFAS MIP4 и множество други поправки.

В мрежово отношение се добавят много подобрения и поддръжка за множество нови безжични интернет адаптори.

В частност това означава повече поддръжка за безжични устройства с чипове на Realtek, повече BPF типове, SO_REUSEPORT, който осигурява многонишково обработване на идващите TCP/UDP връзки, различни подобрения за разтоварване, мултиплексер за TCP стриймове.

Добавена е поддръжка за 802.1AE MACSEC, добавен е devlink за конфигуриране като цяло на атрибутите за port link types / port splitting / switch device level и много други. Пълният списък с новостите можете да видите тук.

По-голямата част от подобренията при подобренията за Realtek са за rtl8xxxu драйвъра.

В Linux kernel 4.6 ще бъдат поправени проблемите с бързодействието при някои лаптопи

Днес бяха спуснати ъпдейтите относно температурите, които поправят проблема с тротлинга при някои процесори.

Ъпдейтите съдържат много важна поправка за някои по-нови модели на Lenovo, които кореспондират с този проблем.

Фиксовете ще бъдат бекпортнати и ще са налични и в стабилните издания на Linux kernel. Zhang Rui от Intel обяснява, че ъпдейтите оправят регресия относно проблема с тротлинга при някои процесори.

Това се е получавало, защото в един момент започва да се обърква контролът по температурата след изпълнението на 81ad4276b505 и съобщава, че температурата е 0 градуса по Целзий, като термичната зона по този начин не може да зададе правилна стойност за охлаждане, което е бъг. Написан е пач за отстраняването на този бъг при тези проблемни машини на Lenovo.

Освен този бъг е поправен и този бъг при Red Hat, който се проявява при Intel Core I7 и дистрибуцията Fedora 23, където при ъпгрейд към ядро 4.4 се наблюдава намаляване на бързодействието на системата с цели 18%.

Това се забелязва не само в тестове, но се усеща и реално. Това се получава, защото процесорът бива принуждаван да поддържа възможно най-ниските си стойности.

Проблемът не е обвързан само с конкретен модел лаптопи, а дори и между различни поколения със Sandy Bridge и по-нови. Други репорти за този проблем има тук, като се отнася за моделите на Lenovo ThinkPad X220 и X240.

Отделно от тези проблеми в Linux kernel 4.6 идва поддръжка за Skylake PCH за термичния драйвър на Intel PCH, Mediatek термичен драйвър и други поправки.

Linus Torvalds анонсира Linux Kernel 4.6 RC1

Linux Kernel 4.6 RC1 е вече наличен за сваляне, след анонс от страна на Linus Torvalds.

Дойде времето за ентусиастите да изпробват новото 4.6 RC1 ядро за Linux. Merge прозорецът за ядрото е вече затворен и Linus Torvalds анонсира неговото излизане и възможността за сваляне на първата RC версия от Release Candidate поредицата.

Merge прозорецът на 4.6 беше един от най-големите, но въпреки това през повечето време е бил безпроблемен и е имало много малко конфликти. При ARM tree, което обикновено има много подобни конфликти, също е минало много лесно. „Добра работа“, казва Torvalds в свой анонс.

Прочетете още:  Проблемът с примигването при Linux и AMD Stoney Ridge видео картите при 4K е решен

Интересна новост в това издание е новата файлова система OrangeFS, която е клон от Parallel Virtual File System, и е предвидена за използване на хай-енд компютри, които са подложени на голямо натоварване относно достъп до диска от много приложения по едно и също време.

Обърнато е повече внимание на файловите системи EXT4, F2FS, VFS, OCFS2, XFS, Btrfs, Ceph.

В новото ядро има още различни ъпдейти на драйвъри, подобрения в мрежовата сфера и networking stack, USB sound, staging драйвъри, DRM, RDMA и media, ъпдейти за архитектурите Xtensa, PowerPC (PPC), x86, m68k, със специално обърнато внимание на ARM и ARM64 (AArch64) архитектурите.

За потребителите, които искат да изпробват новото ядро, могат да го изтеглят от http://kernel.org.

Линус Торвалдс анонсира версия 4.6 RC5 на Linux Kernel

В момента в цикъла на разработване на Linux ядрото всичко изглежда чудесно и безпроблемно, и докато RC5 е доста по-голям от предишната версия, то той е в допустимите граници или поне според Торвалдс. Има голяма вероятност Linux 4.6 да е един от редките случаи, когато няма да има седми Release Candidate.

Ако нещата продължават по същия начин, това може да е един от редките случаи без RC7, казва Линус Торвалдс, въпреки че самият той е склонен да има, защото не се бърза за никъде, а и няма причина да не съществува такава версия.

Linux Kernel RC5 включва в себе си обичайните ъпдейти на драйвърите, като 60% от тях са за мрежови адаптори, подобрения при networking stack, различни подобрения и промени при файловите системи и архитектурите.

Linux kernel може да бъде свален от нашия сайт, но, разбира се, трябва да се има предвид, че като все още нестабилна версия, може да изникнат проблеми. Ако все пак решите да го пробвате и намерите проблеми, можете да ги съобщите на разработчиците.

Стабилната версия, както съобщава Торвалдс, можем да очакваме някъде средата на май и то, ако не отпадне RC7 версията.

Излезе Linux Kernel 4.6 RC6. Ето какво ново.

Според самия Линус Торвалдс нещата с цикъла на разработване на 4.6 версията протичат много спокойно и безпроблемно.

Очаква се RC7 да излезе след по-малко от седмица на 8-ми май, а след това на 15-ти май вече ще е налична финалната версия на Linux Kernel 4.6, който ще се появи в стабилните репозитории на различните дистрибуции през юни месец.

Въпреки безпроблемната работа и вероятността, която Торвалдс обяви за прескачане на RC7, сега той е сигурен, че все пак RC7 ще има. Въпреки това той успокоява, че няма нищо притеснително.

За RC6 има фикс за отдавнашния проблем с InfiniBand интерфейса, като обяснява, че твърде малко хора ще имат полза от това, защото и малко потребители имат подобен хардуер, а решението на проблема е повече от тривиално.

Ъпдейтнати са множество драйвъри като например за мрежови карти, звук, GPU, networking stack, различни промени по архитектурите ARM, x86 и s390.

Ако нямате търпение да пробвате новия шести Release Candidate, можете да го изтеглите от нас или от официалния сайт.

Както винаги трябва да имате предвид, че това все още не е стабилна версия и винаги могат да се появят различни проблеми, както и че RC не е предвиден да замести сегашното ви стабилно ядро. Ако се натъкнете на някакви проблеми можете да уведомите разработчиците, за да ги отстранят своевременно.

Линус Торвалдс пусна Linux Kernel 4.6

Проблемни драйвъри са забавили по-скорошното излизане на ядрото.

По-рано, при излизането на Linux Kernel 4.6 RC5, Торвалдс каза, че при ядро 4.6 може да се получи редкия прецедент да няма RC7. Сега той пише, че е добре, че не е постъпил така, защото през последната седмица е свършена доста добра работа и са направени още подобрения.

Новините този път са поддръжката на повече ARM чипове, сред които и Qualcomm Snapdragon 820. POWER9 на IBM за пръв път намира поддръжка, въпреки че ще излезе официално не по-рано от края на тази година. Подобрена е значително поддръжката при варирането на честотите на всякакви процесори.

За пръв път е налична файловата система OrangeFS, а F2FS е подобрена при използването на флаш памети. Лаптопите на Dell ще работят много по-добре, поради подобрени драйвъри, а потребителите на Raspberry Pi ще се радват на нови 3D драйвъри, за които се говори, че са много добри.

В Linux Kernel 4.6 може да се види още поддръжка за USB 3.1 SuperSpeed Plus (SSP) протокола, който предлага скорости от порядъка на 10Gbps, повишена е надежността на убиването на процеси при Out Of Memory, подобрена е и поддръжката при Memory protection keys на Intel.

Допълнително има поддръжка за 802.1AE MAC (MACsec) криптиране, Kernel Connection Multiplexor, който представлява нов компонент за ускоряване на application layer протоколите, поддръжка за BATMAN V протокола, онлайн проверка за inode при файловата система OCFS2, поддръжка за pNFS SCSI и още множество промени и подобрения.

Линус Торвалдс съобщава, че работата по ядро 4.7 започва още утре. Потребителите могат да очакват новата версия след около два месеца, считано от днес.

Новата стабилна версия на Linux Kernel можете да дръпнете от нашия сайт или от http://kernel.org.

5/5 (1 Review)