Linux Mint 19.2 Tina Beta беше обявен официално

0
397
Linux Mint 19.2 “Tina” Beta

Linux Mint 19.2 Tina Beta беше обявен официално от разработчика Clement Lefebvre, който с радост съобщава за новостите около предстоящото издание.

Linux Mint 19.2 е LTS издание с удължена поддръжка до 2023-а година, което носи със себе си множество подобрения,  нови функции и поправки на различни проблеми, открити при миналото издание. Linux Mint 19.2 ще се предлага във вариантите Cinnamon, Xfce и MATE.

Linux Mint 19.2 Tina Beta идва с много подобрения при различни компоненти.

Ъпдейт мениджър (Update Manager)

Ъпдейт мениджърът продължава със зашеметяващото си развитие. Той вече показва докога различните версии ядра са поддържани, вече позволява премахването на няколко ядра наведнъж, добавена е поддръжка за non-generic ядра, подобрени са настройките.

Linux Mint 19.2 “Tina” Beta

На потребителите вече се дава възможност да вкарат в черен списък някои версии на Linux ядрата, които не искат да бъдат инсталирани, автоматичната проверка за актуализации вече може да се настройва, налична е настройка за автоматично премахване на ядрата, които вече не са необходими и още.

Linux Mint 19.2 “Tina” Beta Update Manager

Софтуерен мениджър (Software Manager)

Linux Mint 19.2 Tina Beta предлага някои съществени промени при софтуерния мениджър. Кешът, който се използва от него е преместен към mint-common, превърнат е в Python модул и му е дадена способността сам да разпознава инсталирания софтуер.

В резултат на това инструментът за бекъпи Backup Tool и Software Manager използват еднакъв кеш като вече показват не само софтуера, който е инсталиран посредством софтуерния мениджър, но и софтуер, който е инсталиран по друг начин.

При софтуерния мениджър е подобрена поддръжката за ниски резолюции, в секцията „Maintenance“ са добавени нови бутони, за конфигурационния инструмент Software Sources, функцията „Add Missing Keys“ сканира вашите хранилища и PPA и сваля липсващите ключове, ако има такива, „Remove duplicate sources“ намира и поправя дублирания в конфигурацията за източниците.

Системни доклади (System Reports)

Инструментът за системни доклади mintreport получава нов изглед и ново оформление. Добавена е нова страница, показваща системната информация, давайки лесен начин на потребителите да я копират и дават при нужда.

Linux Mint 19.2 “Tina” System Reports

Също така mintreport е портнат към systemd-coredump и вече не използва apport на Ubuntu. Това го прави съвместим с LMDE и други дистрибуции.

 

Cinnamon 4.2

Графичната среда Cinnamon получава нова версия 4.2, която идва с множество подобрения и промени при потребителския интерфейс.

На първо място разработчиците подчертават, че въпреки че количеството RAM, което се консумира от графичната среда зависи и от видео драйвъра, който се използва, то Cinnamon вече използва много по-малко оперативна памет. Версия 4.2 вече използва едва 67MB RAM, докато количеството RAM при версия 4.0 беше 95MB.

Налични са различни оптимизации при Muffin мениджъра за прозорци, които водят до по-плавни движения и намален инпут лаг. Изключването и включването на Vsync вече не изисква рестарт, различни вътрешни компоненти са опростени, Appsys, DocInfo и Application Menu са по-леки и по-ефикасни от преди.

Прочетете още:  Хакери използват Windows .exe файл, за да заразяват macOS

Налични са нови настройки за скрол баровете при Cinnamon 4.2. На потребителите вече се дава възможност да настройват тяхната дебелина.

Linux Mint 19.2 “Tina” Beta scrollbar settings

При Linux Mint 19.2 Tina Beta Application Menu е по-бързо и различава дублирания, което означава, че ако имате две еднакви приложения, менюто ще даде допълнителна информация за тях.

За пример разработчиците дават случай, в който ако сте инсталирали два или повече текстови редактора, менюто ще ги покаже и двата:

Linux Mint 19.2 Tina Beta беше обявен официално 1

Същото важи и за Flatpak приложения. Ако инсталирате Flatpak приложение, което вече имате инсталирано от друг източник, менюто ще ви покаже и двата варианта:

Linux Mint 19.2 Tina Beta беше обявен официално 2

Налична е нова функция за пинване на файлове, което е особено полезно за файлове, които използвате често.

Linux Mint 19.2 Tina Beta беше обявен официално 3

Споделяне на файлове (File Sharing)

При споделянето на файлове при Cinnamon 4.2 Beta също има много интересни подобрения.

– При инсталирането на Samba необходимите правила при UFW защитната стена се прилагат автоматично.

– Когато има споделен ресурс в криптирана домашна директория, потребителят бива уведомен, че ако не използва „force user“ папката няма да е достъпна.

– Когато е споделен ресурс правата се проверяват не само за самата директория, но и за пътищата към нея, за да може да се подсигури фактът, че ресурсът ще е достъпен за потребителите.

Linux Mint 19.2 Tina Beta беше обявен официално 4

Системни подобрения

Цветовете при „search“ командата са оптимизирани, за да може резултатите да са по-видими.

Към системните ISO образи е добавена изключително полезната функция за поправяне на проблеми със стартирането – „Boot-Repair“. Тя може да поправи повечето проблеми със стартирането на операционната система, с които потребителите може да се сблъскат.

Linux Mint 19.2 Tina Beta беше обявен официално 5

Новото издание идва с linux-firmware 1.173.8, Linux Kernel 4.15.0-54 и пакетната база на Ubuntu 18.04.

Други оптимизации и новости

При Linux Mint 19.2 Tina Beta са налични още множество подобрения като наличието на виртуална клавиатура при скрийнсейвъра, добавена е опция за избирането на вашия любим PDF четец, Natural scrolling може да бъде настроен за мишки, като до момента това беше възможно само за тъчпадове.

В Privacy Settings е добавена нова опция за проверяване на интернет свързаността, като условие за nemo actions вече могат да се използват външни скриптове или команди, Recent documents са разрешени по подразбиране.

Всички варианти на Mint-Y, Mint-Y-Dark и Mint-Y-Darker темите вече се поддържат като Flatpak, titlebar, menubar, headerbar и toolbars са леко потъмнени, прозрачността на терминала е променена от 90% на 97%, подобрени са прогрес баровете, страничният панел при Nemo е потъмнен, шрифтовете по подразбиране преминават от Noto към Ubuntu.

Налични са различни подобрения при XApps, налична е нова галерия от тапети и още много.

Linux Mint 19.2 Tina Beta беше обявен официално 6

Изискванията за изданието Linux Mint 19.2 Cinnamon, Xfce и MATE  “Tina” са както следва:

  • 1GB RAM (2GB се препоръчват за комфортна работа).
  • 15GB of disk space (20GB препоръчителни).
  • 1024×768 resolution (при по-ниски резолюции натиснете ALT, за да влачите прозорците, ако те не се поместват на целия прозорец).

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)