Майкрософт дава глътка въздух на Skylake процесорите със стар Windows

0
27
Майкрософт дава глътка въздух на Skylake процесорите със стар Windows


Натискът на бизнеса изигра своята решаваща роля и от Майкрософт отстъпиха от първоначалното си решение да не поддържат Skylake процесори на по-стари операционни системи.

През януари месец тази година от Майкрософт обявиха, че дават само 18 месеца на собствениците на машини, които са с Intel Skylake процесори, да обновят до Windows 10, защото иначе няма да получават поддръжка. Windows 10 е единствената операционна система, която ще получава пълна поддръжка. Малко след това от Редмънд дори изкараха и списък с компютри, които задължително трябва да ъпгрейднат към новата операционна система.

След множеството оплаквания към тази стратегия и пред факта, че повечето корпорации тепърва започват да мигрират към Windows 7, от Майкрософт дадоха на заден и удължиха рестриктивния период до юли 2018-та година.

Това обаче не се оказа достатъчно и много потребители и голяма част от корпорациите не бяха съгласни дори и с удължения период. От Майкрософт бяха принудени да отстъпят още веднъж и сега машините със Skylake процесорите на Intel и Windows 7/8.1 ще имат пълна доживотна поддръжка – до 2020 за Windows 7 и 2023 за Windows 8.1.

Shad Larsen, директор на бизнес планирането за Windows, споделя:

„Бизнесът преминава към Windows 10 по-бързо отколкото това се е случвало, при която и да било друга версия на Windows. В същото време ние си даваме сметка, че имаме клиенти, които използват системи, които имат нужда от удължена поддръжка. Вслушахме се в исканията на потребителите и удължаваме поддръжката, която беше юли 2018, правим я доживотна и тези потребители ще получават всички необходими ъпдейти по сигурността.“

Прочетете още:  Google нарочно правят по-бавен YouTube при другите браузъри освен Chrome

Интересно е обаче времето, в което от Майкрософт вземат това решение – почти веднага след приключването на безплатната оферта за ъпгрейд към Windows 10. Предизвикаха паника сред бизнеса и множество редови потребители и можем да бъдем сигурни, че голяма част от тях вече са преминали към Windows 10, което, в края на краищата, е и целта на Майкрософт. Това беше просто още един инструмент от богатия арсенал от инструменти за прибутване на абсолютно всички към Windows 10.

В същото време обаче новите процесори на Intel Kaby Lake, които се очакват по-късно през годината, ще бъдат заключени само към Windows 10, без значение дали сте домашен потребител или OEM производител. Ще трябва да използвате Windows 10, ако искате да получавате поддръжка и критични кръпки по сигурността и всякакви други ъпдейти, като дори и да се лишите от тях, от Майкрософт нарочно няма да изкарат драйвъри за SoC, което ще води до различни регресии. Всъщност същото важи и за новите процесори на AMD Bristol Ridge APU и Qualcomm Snapdragon 820 MS8996, които също се очакват по-късно тази година.

0/5 (0 Reviews)