Майкрософт обещава повече никога да не инсталира насилствено Windows, което беше тяхна практика за дълъг период от време

0
8
Потребител съди Майкрософт за $600 млн. поради нежелан ъпгрейд към Windows 10

Новинарската агенция Xinhua съобщава, че Майкрософт и органът за защита на потребителите във Финландия (Finnish Consumer Authority) са постигнали споразумение от компанията да предоставят цялата нужна информация на потребителите при ъпгрейд или инсталиране, като в същотио време ще трябва да изчакват съгласието им и чак тогава ще може да се пристъпи по започването на същинския процес.

Дотук се стигна след като от Майкрософт през 2015-а година направиха безплатен ъпгрейда от Windows 7 и Windows 8.1 към Windows 10, започвайки агресивна кампания за предлагането му, като потребителите бяха притискани и заблуждавани по всевъзможни начини и често се оказваха с инсталиран Windows 10, без дори да са искали това.

Нелоялните практики включваха постоянното хленчене на специално създадения за целта инструмент „Get Windows 10“, диалогови прозорци, при които нямаше бутон за отказ, а само за отлагане на ъпгрейда, диалогови прозорци, при които при натискането на cancel се приемаше, че потребителят е съгласен, червеният бутон за затварянето беше променен и вече означаваше Ok вместо Close и пр. действия, които повече прилягат на малуер или вирус, което очевидно е недопустимо за която и да било уважаваща себе си компания.

За съжаление обаче тези действия и нелоялни практики останаха безнаказани и свършиха своята работа, заблуждавайки по-неопитните потребители, увеличавайки дяла на Windows 10. Важно е да се отбележи, че постигнатото споразумение важи само за Финландия, като засега не е ясно дали за в бъдеще могат да се очакват подобни споразумения и с други държави.

Предвид факта обаче, че от Майкрософт възнамеряват Windows 10 да е последната версия, поради смяната на концепцията и предлагането на операционната система като Windows-as-a-Service, подобно споразумение не струва абсолютно нищо.

Прочетете още:  Google изтрива вашите резервни копия на информацията ви, ако не използвате телефона си повече от два месеца
0/5 (0 Reviews)

Leave a Reply

avatar
  Абониране  
Извести ме за