Mesa 19.2 ще има OpenGL 4.6 поддръжка съвсем скоро

0
66
Mesa Vulkan

Mesa 19.2 ще има OpenGL 4.6 поддръжка съвсем скоро. Това личи по оставащите едва шест кръпки до достигането на този исторически момент.

На 31-и юли тази година се навършват точно две години от излизането на OpenGL 4.6 и е напълно възможно разработчиците на Mesa драйвърите да са готови дотогава. Поддръжка за OpenGL 4.6 има отдавна във фирмените драйвъри на NVIDIA и AMD, но потребителите, които предпочитат Linux драйвърите с отворен код Mesa, са все още в режим на изчакване.

OpenGL 4.6 поддръжката ще бъде налична за потребителите на Intel видео картите, като към момента остават едва 6 кръпки. Имайки предвид, че пет от тях са SPIR-V поправки, които вече са слети и работа по vertex, а шестата кръпка е просто актуализиране на документацията, можем спокойно да твърдим, че събитието ще се случи скоро.

Разработчиците на Linux видео драйвърите с отворен код Mesa са наистина много бързи в добавянето на различни нови OpenGL 4.6 разширения, което показва техните способности, но с цялостната поддръжка не бързат особено, защото вероятно считат, че все още не много приложения използват новата версия на OpenGL и нейната имплементация не е особено важна.

Както вече споменахме, Mesa 19.2 ще има OpenGL 4.6 поддръжка най-вероятно до края на този месец, но това не означава, че финалното издание ще е готово. Следвайки разписанието на изданията, първата RC версия ще е налична на 6-и август, така че финалната версия, която ще има OpenGL 4.6 поддръжка със сигурност ще надхвърли двегодишния юбилей.

Засега OpenGL 4.6 поддръжка няма да има за AMD Radeon (RadeonSI) Gallium3D драйвъра, защото има да се върши много работа на SPIR-V фронта, но можем да се надяваме, че тя ще се появи с не много голямо забавяне след Intel поддръжката.

Прочетете още:  Remnant: From the Ashes Linux DXVK Wine
5/5 (1 Review)