Microsoft Edge вече може да чете сайтове с реалистични гласове

3
118
Microsoft Edge

Браузърът Microsoft Edge вече е с подобрено четене на текст и гласовете, които се предлагат звучат доста реалистично.

Реалистичните гласове са постигнати благодарение на факта, че се използва JavaScript SpeechSynthesis API, който позволява на разработчиците добавянето на натурално звучащи гласове.

Новата функция е налична в последните Insider билдове на Chromium-базираният интернет браузър Microsoft Edge. За да я пробвате можете да изтеглите Developer или Canary билд.

След като вече сте с билд, който поддържа четене на уеб текст, посетете някой сайт по ваш избор, селектирайте част от текст, натиснете с десен бутон на селектирания абзац и изберете опцията “Read aloud selection„.

На потребителите се дава възможност за избиране на различни гласове и докато някои от тях звучат доста синтетично и изкуствено, сякаш ги чете робот, то други от тях звучат изненадващо реалистично. Това са гласовете, които са обозначени като „online“ и според Майкрософт те са най-реалистично звучащите към момента, благодарение на използването на неврални мрежи.

Разбира се, след като тези нови гласове са обозначени като „online“, ще ви е необходима интернет връзка, за да ги използвате, но имайки предвид факта, че така или иначе интернет ви е нужен, за да използвате Microsoft Edge и да отваряте уеб сайтове, това не представлява никакъв проблем.

Четенето на текст от уеб сайтове от интернет браузъра е функция, която може да се окаже много полезна в редица случаи. От нея могат да се възползват хора със зрителни проблеми, хора с дислексия, хора, които се опитват да научат допълнителен чужд език и пр.

Засега новите реалистични гласове са все още в стадий на разработка и трябва да имате предвид, че е напълно възможно да се натъкнете на различни проблеми.

Прочетете още:  Човекът, който хакна HBO и открадна серии на Game Of Thrones е идентифициран
0/5 (0 Reviews)
3 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
4 години

То и аз така, но може да се пробва в безопасността на виртуалка. Само че като ги знам, сигурно и това ще е бъкано с телеметрия и подслушване.

Валсо
4 години

Звучи интересно, но сигурно и това ще опорочат.