Mozilla Firefox и Google Chrome са забранени в новия Windows 10 S

0
62
Windows 10 Cloud Restore


Новата версия Windows 10 S позволява на потребителите да инсталират приложения само от Windows Store, но политика забранява други браузъри, дори и те да имат версия за магазина на Майкрософт.

В Windows 10 S приложенията са ограничени само до Windows Store, като това означава, че потребителите не могат да инсталират Win32 приложения, но също така има и ограничение за използване само на браузъра Microsoft Edge, както и само тяхната търсачка Bing.

Освен това обаче, правило в политиката на магазина на Майкрософт блокира всички други браузъри. Това означава, че големите браузъри като Google Chrome, Firefox или Opera биват забранени. Това, разбира се, се отнася и за всички други малки разработчици на браузъри.

Засега специални версии на тези браузъри не са налични, но главният проблем е, че дори от Google или Mozilla да направят универсални UWP версии на браузърите си, то те няма да бъдат допуснати до платформата.

В политиката на Windows Store виждаме следното:

10.2 Security

Your app must not jeopardize or compromise user security, or the security or functionality of the device, system or related systems.

10.2.1

Apps that browse the web must use the appropriate HTML and JavaScript engines provided by the Windows Platform.

Днес говорител от Майкрософт потвърди написаното:

„Приложенията в Windows Store, които се използват за интернет браузване, трябва да използват HTML и JavaScript енджини, които са предоставени от Windows Platform. Цялото съдържание на Windows Store е сертифицирано от Майкрософт, за да се гарантира качество и безопасност.

Тази политика, която беше въведена по-рано тази година, подсигурява потребителя с браузър, който ще се възползва от сигурността на Windows platform. Ако потребителите искат да имат достъп до приложения от други магазини и услуги, те винаги могат да ъпгрейднат до Windows 10 Pro“, се казва в изявлението.

На пръв поглед излиза, че ако Google или Mozilla решат да предоставят десктоп версия на браузърите си в Windows Store като използват Project Islandwood, няма да има никакви проблеми. Тази политика обаче прави нещата доста по-сложни.

Изискването на Майкрософт е компаниите да напишат нови браузъри от нулата, като използват специално инструментите, които се предоставят от компанията в проекта Project Islandwood, чрез който се портват Win32 приложения към UWP.

Прочетете още:  Facebook ще събира още повече информация, разкриват зловещи патенти

Според Майкрософт това се прави само и единствено от съображения за сигурност, като по този начин потребителят ще е защитен от зловредни файлове и малуер. Това може да е така, но зад тези действия прозират и други намерения.

В Редмънд отдавна мечтаят всички да използват техния браузър и търсачка, но засега усилията им не се увенчават с успех. Това, което правят в момента дори не са го измислили те. Отдавна в iOS и в Chrome OS има изисквания за браузърите да се използват вградените рендъринг енджини и JavaScript интерпретатори.

Именно поради тази причина и Chrome не е същият браузър при iOS, а е просто обвивка на Webkit-базираните компоненти на Apple, с добавена възможност за синхронизация, като е променен и външният вид, за да прилича на оригиналния браузър.

От Майкрософт издадоха Windows 10 S с идеята да се конкурират с Chrome OS и твърдо вървят по неговите стъпки, повтаряйки стратегията на Google в детайли:

„Браузърите, които инсталирате от Windows Store не са сигурни по същество. Те стават такива само ако са като Edge и са истински UWP приложения, с възможност да работят в sandbox среда и да нямат достъп до цялата система.

Конвертираните приложения обаче имат някои компоненти, които са виртуализирани (като регистрите или пренасочването на системните файлове), като освен това те имат и „runFullTrust“ способността, което им позволява да излизат от sandbox и да извършват операции, които могат да са опасни“, заключават Майкрософт.

Новата стратегия на Майкрософт очевидно е да избута другите браузъри от платформата си, като Windows 10 S е „трасиращият куршум“ на новото начинание.

Друг е въпросът, че дори и да позволят на Mozilla или Google да пуснат десктоп версии на браузърите си за Windows Store, те едва ли ще го направят, защото засега не показват никакъв интерес към това.

0/5 (0 Reviews)