Mozilla най-накрая добавя multi-process във Firefox 48

0
25
Наличен е Mozilla Firefox за Windows 10 on ARM


Минаха почти седем години откато от Mozilla обявиха, че ще правят версия с multi-process поддръжка. Изглежда, че най-накрая това ще се случи.

Новата multi-process имплементация при Fireofx е с наименованието Electrolysis и първо ще се появи за определена група от потребители, които да я тестват. Ако тестърите не открият сериозни проблеми, функцията ще бъде спускана към все повече потребители и ако всичко върви по план, тя ще се появи в Mozilla Firefox 48 след около шест седмици.

Ето как самите Mozilla описват своята нова функция Electrolysis:

„Подобно на начина, по който химиците използват електролиза, за да разделят водата на кислород и водород, така и ние използваме проекта Electrolysis, за да разделим процесите на съдържанието и потребителския интерфейс. Разделянето на интерфейса от съдържанието означава, че ако конкретна уеб страница използва цялата мощност на процесора ви, вашите бутони и табове няма да спрат да работят.

Това е голяма промяна за Firefox, ной-голямата, която сме предлагали. Засега това е първата фаза, но ние искаме да предоставим Electrolysis на 100% от нашите потребители, за да могат да използват огромното подобрение, което ще донесе тя.“

Google Chrome, Internet Explorer и Edge имат multi-process функция за табовете от години или така нареченият multi-process sandboxing. При тях всеки един таб е независим от другите, което означава, че някой бавен таб не може да забави другите отворени табове, а освен това и един бавен таб не може да забави цялата система.

Недостатъкът при тази концепция, че се изисква повече оперативна памет за всеки един отделен таб и Google Chrome нерядко е критикуван, че използва твърде много RAM.

Прочетете още:  PeaZip интеграция при Linux (Cinnamon Nemo и KDE Dolphin)

При Firefox обаче няма да има sandboxing при табовете поне в началото, защото браузърът още първоначално не е бил замислен да има подобна опция и ако трябва да се добавя сега, това означава, че разработчиците ще трябва да преправят огромна част от кода.

На първо място Electrolysis ще има за задача да отдели табовете в една нишка (thread), а потребителския интерфейс в друга. Това със сигурност ще облекчи много работата и ще подпомогне за минимизирането на забавянето при отворени голямо количество табове.

В дългосрочен план от Mozilla възнамеряват да добавят и sandboxing при табовете, но не е ясно кога ще успеят с тази задача.

0/5 (0 Reviews)