Петиция срещу наглото поведение на Microsoft набира бързо популярност

0
32
Петиция срещу наглото поведение на Microsoft набира бързо популярност


Петицията е само на няколко дни и вече е събрала над 5000 поддръжници.

Тя е срещу наглото поведение на софтуерния монополист, който чрез нелоялни практики, доближаващи се повече до тези на измамнически софтуер, спайуер и едуер, инсталира новата си операционна система на компютри, като в повечето случаи това става без знанието на потребителите.

Петицията е пряко насочена към нарушаването на правата на потребителите и тяхното лично пространство и все повече потребители считат, че Electronic Frontier Foundation (EFF) трябва да разследва Microsoft.

Засега няма коментар по петицията нито от Microsoft, нито от EFF, но поддръжниците на идеята, че Microsoft трябва да бъде разследван расте. Коментарите, които биват поствани на страницата на петицията говорят сами по себе си.

Различни потребители изразяват мнение, че това са си техните компютри и трябва те да решават какво ще инсталират на тях. Други оприличават Windows на спайуер, а трети изразяват мнение, че Microsoft нямат право да нарушават личното им пространство и този агресивен натиск за ъпгрейд и нелоялните им практики трябва да спрат. Срещат се и мнения, че след като си си заплатил за операционната система не би трябвало да я възприемаш като малуер или вирус, а трябва да имаш контол над нея. Има и твърди мнения за неподдаване на монополизма и преминаване към Linux, вместо да се инсталира Windows.

Приложението Get Windows 10 беше въведено през юни месец 2015-та година и ще бъде премахнато след като изтече промоционалният период за безплатен ъпгрейд към Windows 10 през юли месец тази година. Неговата главна задача е да свали файловете, които са необходими за ъпдейт, да провери за несъвместимости и да тормози постоянно потребителите като им натяква, че трябва да инсталират Windows 10.

Прочетете още:  Появиха се образите на Linux Mint 19 beta. Линкове за сваляне

Потребителите, които имат инсталиран легален Windows 7 или Windows 8.1, все още могат да се възползват от безплатната оферта. Ако изпуснат крайния срок 29 юли, те ще трябва да заплатят минимум 119$ за Home версията на Windows 10.

Ние подписахме петицията, а вие?

5/5 (1 Review)