MXene обещава зареждане на батериите за секунда и дори по-малко

0
49
MXene обещава зареждане на батериите за секунда и дори по-малко


Всички знаем, че с идването на все по-мощни смартфони животът на батерията драстично спада. Зареждането също отнема много време и това е проблем за потребителите. MXene обещава за промени това.

От Университета в град Дрексел, щата Мисури, са разработили батерия, която използва изцяло нов дизайн на електродите, който позволява зареждането на батерията от 0 до 100% за секунда или дори по-малко.

В основата на новия дизайн стои 2D материала MXene, който беше създаден през 2011-а година и се състои от метални окиси и хидрогел. Понеже MXene има високопроводими свойства, той е добър избор за материал за мембраната на батерията между анода и катода.

Поради химичния състав на MXene йоните могат да достигат до активните зони на оксидация много по-бързо, отколкото при нормалните батерии, използвани към днешна дата.

В тези зони именно се задържа зарядът на батерията. По-големият брой на такива зони увеличават зарядния капацитет на батерията, като така тя може да издържа повече време на разреждане.

В същото време MXene позволява на йоните да минават през него много по-бързо и през повече пътища, което е важен аспект за бързото зареждане на батерията.

MXene обещава зареждане на батериите за секунда и дори по-малко 4

„В конвенционалните батерии пътят на йоните до зоните за съхранение на заряда е много засукан и лъкатушещ, което не само забавя всичко, а също така и прави така, че при бързо зареждане много малко йони достигат до своята крайна точка ,“ казва ръководителят на проекта Мария Лукатская.

Тя обяснява още, че идеалната архитектура на батерията би трябвало да осигурява движение на йоните по няколко високоскоростни пътища/магистрали, вместо по само един път. Точно този проблем решава новият микропорест електрод и позволява време за зареждане от една секунда и дори по-малко

Прочетете още:  Днес поддръжката на Windows 7 приключи официално. Какво следва оттук насетне?

Ако новата технология навлезе в употреба, а считаме, че това обезателно трябва да се случи, тя може да направи революция при лаптопите, смартфоните и електрическите автомобили.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments