Мюнхен вече работи по преминаването към продукти на Майкрософт

0
34
Мюнхен вече работи по преминаването към продукти на Майкрософт


Информация от различни източници сочи, че пионерите в свободния софтуер Мюнхен вече работят по преминаването от софтуер с отворен код, към такъв на Майкрософт.

Както ви съобщихме, през февруари месец тази година, по инициатива на кмета на Мюнхен Дитер Райтер, отявлен привърженик и лобист на Майкрософт и на партиите Християнсоциален съюз (CSU) и Социални демократи (SPD), беше взето решението в Мюнхен да бъде заместен свободният код с този на Майкрософт.

Преди десет години Мюнхен бяха пионери при заместването на продукти със затворен код на Майкрософт и преминаването към Linux инфраструктура и използването на продукти с отворен код и Open Office.

Част от предизборните обещания на Райтер обаче бяха именно победоносното влизане на Майкрософт в града, което беше тяхна отколешна мечта, обеща им офис в града, и въпреки очевидните финансови интереси, нагъл лобизъм и несъгласието на привържениците на отворения код, мнението на IT специалисти и различни организации и партии, решението беше прието.

подобно решение означава миграция на цялата инфраструктура, премахване на специално разработената GNU/Linux дистрибуция LiMux, която е базирана на Ubuntu, а също така и закупуване на нов хардуер, което ще струва стотици милиони евро на данъкоплатците.

Цена, която населението е абсолютно ненужно да плаща, защото системата с отворен код е напълно функционираща, а повечето проблеми с интегрирането ѝ са отдавна решени.

Освен това системата с отворен код е спестила милиони евро на града, нещо, което в никакъв случай не може да се каже за система, която ще е изградена от продукти на Майкрософт.

Главният проблем които е изпитвала Linux инфраструктурата, е била несъвместимостта на odt формата на Open Office с формата, използван от Майкрософт – doc, а по-късно и docx. Този проблем е можел лесно да бъде решен с преминаването към LibreOffice, който има много добра съвместимост и също е абсолютно безплатен.

Спестяването на пари с инфраструктура с отворен код идва по различни направления – драстично се намалява нуждата от закупуване на нов хардуер, а също така и заплащането на лицензи към Майкрософт.

Самото преминаване на Мюнхен към Linux и Open Office е струвало €23m млн., което е с €9 млн. по-малко от евентуално преминаване от Windows XP към Windows 7 и нова версия на Microsoft Office, без да се смятат и разходите за нов хардуер, където със сигурност ще хвръкнат още няколко милиона.

Прочетете още:  Ubuntu 20.04 LTS може да използва Apple AirScan за по-добра поддръжка за скенери

Така, само за по-малко от три години, откакто проектът с отворен код е активен, е спестил на града и данъкоплатците над €10 млн. и тепърва можеше да спести много повече.

Много IT специалисти се изказаха негативно за преминаването към продукти на Майкрософт, което беше определено като опасно след WannaCry атаките от Зелената партия на Мюнхен, а IT шеф от Мюнхен нарече решението политическо.

Сега, според информация на различни източнициhttps://www.heise.de/newsticker/meldung … 43305.html“ target=“_blank“ rel=“nofollow noopener noreferrer, от Мюнхен тайно са започнали да правят различни стъпки към преминаването към продукти на Майкрософт, в частност преминаване към Microsoft Exchange, който да управлява мейлите и календарите и премахването на пакета Kolab, който се използваше досега.

„Градът ще използва MS Exchange. Той ще бъде използван за поща и календар, така че Kolab няма да бъде използван повече“, казва източникът на Tech Republic.

Според същия този източник, решението за преминаване към MS Exchange е взето още през пролетта, въпреки че финалното гласуване за премахване на свободния код в града, ще бъде извършено през ноември тази година, но по всичко личи, че то ще бъде просто формалност.

В същото време и сайтът Heise съобщава, че президентът на Free Software Foundation Europe (FSFE) Matthias Kirschner също е забелязал доказателства за започната работа по преминаването към Exchange.

За преминаването към Exchange изглежда знае и председателят на Пиратската партия в Мюнхен Günther Meyer, който казва:

„Те работят по Exchange от няколко месеца. Миграцията към Outlook ще започне в близко бъдеще.“

Говорител на Общинския съвет на Мюнхен заявява, че не може да коментира тази информация, поради съображения за сигурност.

Тази седмица е премахната и секцията за LiMux на сайта на Общинския съвет. Обяснението на говорител от Общинския съмет е, че дизайнът на сайта е бил обновен, а секцията за LiMux не е интегрирана, защото миграцията към отворен код е била приключена през 2013-а година.

Очаква се Windows 10 да замени LiMux в през 2021-а година.

0/5 (0 Reviews)