Най-леките Linux дистрибуции за 2019-а година

0
3754
Излезе първото официално издание на FAudio за по-добър звук при Windows игрите

Въпреки че множество Linux дистрибуции следват тренда да изоставят своите 32-битови издания, за радост на потребителите, които използват по-слаб хардуер и държат на лекотата на операционната система, която използват, все още има достатъчно разработчици, които поддържат и тази архитектура. Има и други, които вече не я предлагат, но въпреки това техните Linux дистрибуции все още са много леки, което ги прави подходящи за стар хардуер. В този материал ще ви запознаем с най-леките Linux дистрибуции за 2019-а година, а също така ще ви предоставим и линкове за тяхното сваляне.

Разбира се, потребителите трябва да имат предвид, че лекотата почти винаги има своята цена и понякога трябва да се жертва част от визуалната красота, за да се осигури пъргавина. Затова някои от по-леките Linux дистрибуции може да ви се сторят не толкова красиви или да го наречем по-просто грозновати, но въпреки това този факт не ги прави по-малко функционални.

Ето кои са най-леките Linux дистрибуции за 2019-а година

1. Puppy Linux

Най-леките Linux дистрибуции за 2019-а година 25

Интересен факт около Puppy Linux освен това, че е изключително лек и много малък като размер, е, че на потребителя се дава избор върху каква Linux дистрибуция да е базирано изданието.Puppy Linux може да бъде построен на базата на дистрибуциите Ubuntu и Slackware, като изборът е оставен в ръцете на потребителите. Ако имате опит с Ubuntu-базирани операционни системи, то тогава вашият избор е ясен и ще можете лесно да се справите с пакетния мениджър apt, а също така и да се възползвате от множеството приложения и игри, които се предлагат в хранилищата на Ubuntu.

Както вече споменахме размерът на Puppy Linux е изключително малък – ISO образът е едва 300MB, което е още един плюс за потребителите, които са с малки хард дискове. Разбира се, за да се постигне този размер разработчиците са премахнали някои ключови компоненти и приложения, които сме свикнали да намираме при други Linux дистрибуции, но те могат много лесно да се добовят допълнително само с няколко клика на мишката.

Актуалното към момента издание на Puppy Linux 7.5 е с кодово наименование Xenialpup, базирано е на Ubuntu 16.04 Xenial Xerus и с него се работи много лесно. Предлага се както в x86, така и x64-битови варианти и може да се използва на BIOS и UEFI машини.

Минималните изисквания за Puppy Linux са:

– 333MHz процесор
– 256MB RAM

2. Linux Lite

Най-леките Linux дистрибуции за 2019-а година 26

Linux Lite е много лека Linux дистрибуция, която е и приятелски настроена към нови потребители, които нямат никакви познания с Linux. Linux Lite успява да съчетае добър външен вид, лекота и бързина и простота на използване ведно. Базирана е на изданията с удължена поддръжка (LTS) на Ubuntu и идва с добра база от известни и полезни приложения, които са инсталирани предварително.

Въпреки своята лекота Linux Lite не прави компромис с производителността и идва с всичко необходимо, без нищо да е премахвано, което е трудно постижимо за някои други Linux дистрибуции. в Linux Lite потребителите могат да намерят основни компоненти и приложения като интернет браузъра Mozilla Firefox, мейл клиента Thunderbird, офис пакета LibreOffice и др.

Минималните изисквания за Linux Lite са:

– 700MHz процесор
– 512MB RAM
– VGA монитор с 1024×768 резолюция

3. Bodhi Linux

Най-леките Linux дистрибуции за 2019-а година 27

Bodhi Linux е още една изключително лека Linux дистрибуция, която може да работи безпроблемно както на модерен хардуер, така и на много стари машини. Bodhi Linux също се възползва от LTS изданията на Ubuntu и идва с Moksha Desktop. Moksha е продължение на Enlightenment 17, като са имплементирани допълнителни функции и са изчистени различни бъгове. Moksha не предлага вграден композитен мениджър, но потребителите могат да използват Compiz и неговите ефекти.

Актуалното издание Bodhi Linux 5.0.0 е базирано на Ubuntu 18.04 и се предлага в три разновидности – Standard, Legacy и AppPack. Вариантът Standard е препоръчителен за повече потребители, а притежателите на стари 32-битови машини трябва да изберат варианта Legacy.

Минималните изисквания за Bodhi Linux са:

– 500MHz процесор
– 128MB RAM
– 4GB дисково пространство

4. Lubuntu

Най-леките Linux дистрибуции за 2019-а година 28

В една класация за лека Linux дистрибуция Lubuntu винаги намира място и за това има причина. Lubuntu е официален вариант на дистрибуцията Ubuntu, която използва десктоп средата LXQt. Поради причината, че е базирана на Ubuntu, тази Linux дистрибуция предоставя на своите потребители същата широка гама от различни приложения, които биха задоволили всякакви нужди, като в същото време предоставя изключителна лекота и бързина.

Потребителите могат да намерят софтуер за обработка на снимки, офис пакет, четец на PDF файлове, софтуер за записване на дискове, музикални и видео плейъри, софтуер за рисуване и какво ли още не.

За съжаление от Ubuntu обявиха, че от версия 18.10 изоставят 32-битовите издания и от Lubuntu нямаше как да не се съобразят с този факт. Разработчиците на Lubuntu също обявиха, че спират издаването на x86 вариант, но засега това не е толкова обезпокояващо, защото текущото LTS издание 18.04 ще се поддържа до април 2021-а година, което е прилично дълъг период, в който потребителите ще могат да продължат да използват 32-битово издание, при това с официална поддръжка.

Тук е важно да споменем, че ако изберете Lubuntu 18.04, то ще използвате графичната среда LXDE. Преминаването на Lubuntu към LXQt беше осъществено в следващата версия 18.10. LXQt е резултат от сливането на двата проекта LXDE и Razor-qt и предоставя повече функционалност и по-модерен външен вид.

Ако имате стара машина и сте запознати с работата с Ubuntu, то Lubuntu е доста оптимален избор за вас.

Минималните изисквания за Lubuntu са:

– Pentium II процесор или по-нов
– 258MB RAM

5. LXLE

Най-леките Linux дистрибуции за 2019-а година 29

LXLE е бърза и лека Linux дистрибуция, базирана на Lubuntu и използва графичната среда LXDE. LXLE използва за своя база Lubuntu LTS изданията, което осигурява стабилност и поддръжка на всякакъв хардуер, което е особено важно за хора с по-стари машини.

Възползвайки се от базата на Ubuntu, софтуерът, който се предлага при LXLE е изключително разнообразен и ще задоволи всякакви потребителски нужди. Като се оставят настрани някои особености на графичната среда LXDE, тази Linux дистрибуция се използва много лесно дори и от начинаещи.

Системата uCareSystem добавя още един щрих в тази насока и позволява инсталирането на приложения и актуализации с няколко клика на мишката. Също така позволява и премахването на стари ядра и други най-различни важни операции.

Минималните изисквания за LXLE са:

– Pentium 3 CPU процесор или по-нов
– 512MB RAM

6. Arch Linux + лека графична среда по избор

Най-леките Linux дистрибуции за 2019-а година 30

Arch Linux е известен със своята бързина и ако имате малко повече опит с Linux и обичате да персонализирате операционната си система, то това е доста добър вариант за вас. Потребителите, които не се чувстват уверени могат да използват различните варианти с графичен инсталатор, които се предлагат неофициално, но тогава се губи част от идеята на Arch Linux, който идва само с основни компоненти, без предварително инсталиран софтуер, а потребителят инсталира само това, което му е необходимо.

Прочетете още:  Линус Торвалдс определи кръпките на Intel срещу Meltdown и Spectre като "боклук":

Най-голям ефект относно лекотата ще получите, ако изберете да инсталирате мениджър на прозорци като i3 или Openbox. Ако искате обаче да имате пълноценен и фуннкционален десктоп, то вашият избор що се отнася до лекота и бързина са Xfce и LXQt.

Тук трябва да споменем, че разработчиците на Arch Linux бяха сред първите, които се отказаха от x86 издания, така че потребителите ще трябва да използват x64, ако хардуерът им го позволява. Въпреки това има и неофициално издание – Archlinux32, което се разработва от общността и също е удачен вариант.

Минималните изисквания за Arch Linux са:

– 512MB RAM
– 64-битова архитектура

7. Ubuntu MATE

Най-леките Linux дистрибуции за 2019-а година 31

Ubuntu MATE претърпя множество промени през годините, развивайки се постоянно в положителна посока и в последната си версия беше отбелязан и още един важен период – преминаването към GTK3. Тази Linux дистрибуция предоставя на потребителите лесен начин за смяна на оформлението, само с няколко клика на мишката. Предоставят се оформленията Pantheon, Contemporary, Cupertino, Redmond, Netbook, Mutiny, Traditional и още. Всичко това идва без удар върху производителността и Ubuntu MATE се очертава като една от най-леките модерни Linux дистрибуции.

Ubuntu MATE също като Lubuntu е официален вариант на Ubuntu и поради тази причина потребителите тук отново имат огромен избор от софтуер, който идва директно от хранилищата на Canonical. Както се изразяват самите разработчици „Ubuntu MATE прави модерните компютри бързи, а старите компютри използваеми„.

Графичната среда MATE емного лека, но въпреки това предоставя удобство дори и за начинаещи потребители, които могат да намерят всичко необходимо на мястото, на което предполагат, че е. Ubuntu MATE е една чудесна алтернатива за по-слаби компютри, които нямат възможност да използват композитен десктоп.

Минималните изисквания за Ubuntu MATE са:

– 750MHz процесор
– 512MB RAM
– монитор с минимум 1024×768 резолюция или по-висока

8. Peppermint OS

Най-леките Linux дистрибуции за 2019-а година 32

Peppermint OS е много симпатична Linux дистрибуция, която освен това е и много лека и бърза. Тя предоставя на потребителите уникална симбиоза между облачно-базирана инфраструктура и конвенционални десктоп приложения за Linux. Peppermint OS Linux също е Ubuntu базиран и извлича всички позитиви от този факт като стабилна база и голям брой приложения от хранилищата на Canonical.

Облачно-базираната инфраструктура за управление на уеб приложенията се предоставя от инструмента Ice, който размива разликата при използването на уеб и локални приложения, позволявайки лесното им интегриране към системните менюта и подпомага те да се представят като локално инсталирани пакети.

Peppermint OS идва с леката Linux среда LXDE, която използват Lubuntu и LXLE, което е гаранция за много добро бързодействие. Предлага се в 32 и 64 битов вариант.

Минималните изисквания за Peppermint OS са:

– 512MB RAM
– Intel x86 architecture CPU

9. Manjaro Linux Xfce Edition

Най-леките Linux дистрибуции за 2019-а година 33

Manjaro е Arch Linux-базирана дистрибуция, който факт гарантира високо бързодействие. Комбинирано с графичната среда Xfce Manjaro Linux Xfce Edition изданието дава на потребителите лекота, бързодействие и стабилната основа на огромната общност, която се събра през годините зад тази дистрибуция.

Manjaro Linux Xfce Edition може би не е толкова лека дистрибуция колкото другите споменати в списъка, но със сигурност е много лека и бърза и предоставя едно много приятно изживяване. Разработчиците са се постарали да извлекат всички ползи, които предоставя Arch Linux, при това поднесени на потребителя по лесен и разбираем начин.

Следвайки пътя на Arch Linux обаче, от Manjaro също изоставиха 32-битовите издания, което може да е разочароващо за някои потребители.

Минималните изисквания за Xfce Manjaro Linux Xfce Edition са:

– 1GHz процесор
– 1GB RAM

10. antiX

Най-леките Linux дистрибуции за 2019-а година 34

antiX е много интересна Linux дистрибуция, която е базирана на Debian и идва без systemd, подобно на Devuan, което е особено привлекателна особеност за някои Linux потребители.

antiX е насочен към компютри със слаб хардуер и идва в четири разновидности – Full, Base, Core и Net. Full вариантът идва с четири мениджъра на прозорци – IceWM (по подразбиране), fluxbox, jwm и herbstluftwm, а също така и с офис пакета LibreOffice. Base вариантът предлага същото като Full, но без LibreOffice. Core идва без X дисплей сървър, но ще поддържа повечето безжични мрежови адаптори, докато Net вариантът е само 170MB, отново няма X дисплей сървър и ще трябва да го свържете към кабел за мрежата, за да започнете да го инсталирате и нагласите по свой вкус.

Актуалното antiX 17.3.1 издание идва с варианти за 32 и 64-битови системи, които могат да се използват и на машини с UEFI.

Минималните изисквания за antiX са:
– Intel процесор с x32 или x64 архитектура
-256RAM

11. Q4OS

Най-леките Linux дистрибуции за 2019-а година 35

Q4OS е много лека Linux дистрибуция, без това да се отразява на нейната стабилност, продуктивност и удобство на работа. Q4OS е базирана на Debian и използва графичната среда Trinity, която предоставя класически вид на потребителския интерфейс, който се намира за удобен от множество потребители.

Q4OS съдържа в себе си най-последните технологии и се фокусира предимно върху сигурността, стабилност в дългосрочен план и внимателна интеграция на проверени нови функции. Поради своята лекота и ниски хардуерни изисквания Q4OS е много полезна и във виртуални облачни инфраструктури. Предлага се и във вариант с Linux графичната среда KDE Plasma 5.

Минималните изисквания за Q4OS са:

За Trinity desktop:
– 300MHz процесор
– 128MB RAM
– 3GB дисково пространство
За Plasma desktop:
– 1GHz процесор
– 1GB RAM
– 5GB disk

12. Legacy OS

Най-леките Linux дистрибуции за 2019-а година 36

Legacy OS, която преди се казваше TEENpup Linux, е много лека Linux дистрибуция, базирана на Puppy Linux. Първоначалната идея на екипа през 2007-а е била да създадат вариант на Puppy Linux с повече приложения и възможности, а също така и с по-красива графична среда, която да привлече по-младите потребители. Впоследствие обаче проектът се развива и в момента Legacy OS е самостоятелна дистрибуция.

Стандартно Legacy OS използва IceWM прозоречния мениджър и идва с множество приложения и медийни кодеци, но интересното при тази Linux дистрибуция е, че всяко следващо издание се основава на подобряване на операционната система от 2007-а година, което означава, че основните компоненти като Linux ядрото са на над десет години.

Потребителите могат да намерят предварително инсталиран софтуер като Skype, торент клиента KTorrent, интернет браузърите Konqueror и Opera, Prozilla ускорител за уеб сваляния, AbiWord за текстообработка, digiKam за преглед и редактиране на изображения, KMess MSN месинджър, KMail мейл клиент и още.

Legacy OS е специално предназначена за инсталиране на стари машини от ерата на Intel Pentium III и Pentium IV. Разпространява се под формата на 34-битово Live ISO, което е базирано на Puppy Linux 2.14.

Минималните изисквания за Legacy OS са:

– Intel Pentium III или Pentium IV процесор

Разбира се, към класацията могат да се добавят още множество леки дистрибуции като VectorLinux, Absolute Linux, Trisquel Mini, TinyCore, MX Linux, Porteus Linux, Slitaz Linux, на някои от които сме обърнали подробно внимание в материала Най-леката Linux дистрибуция – топ 10 на най-леките Linux дистрибуции.

5/5 (2 Reviews)