Nokia телефоните изпращат потребителска информация към китайски сървъри

0
65
Nokia телефоните изпращат потребителска информация към китайски сървъри

Светът на технологиите все по-често бива разтърсван от различни скандали с изтичане на потребителски данни, като най-често във фокуса на обектива са Facebook. Сега обаче нови данни, изнесени от NRK сочат, че HMD Global, които са собственик на NOKIA, също влизат в новините със скандално разкритие.

Според информацията собственик на Nokia 7 Plus твърди, че смартфонът му изпраща потребителски данни към китайски сървър, при това в некриптиран вид. Не се споменава точно какъв е типът на данните, но става ясно, че те са достатъчни, за да се следи активността на устройството в реално време.

След щателно разследване, инициирано он NRK, от HMD Global признават, че неуточнен брой смартфони споделят данни със сървъри в Китай, но това те обясняват като софтуерен бъг. В резултат на това финландската компания побърза да издаде кръпка, която решава проблема.

Към момента все още не са изнесени данни относно пробива, но от HMD Global предполагат, че най-вероятно китайските сървъри не са събирали лична информация. В същото време обаче властите във Финландия са на противоположното мнение и считат, че ако се е изпращала информация към сървъри от трети страни, то най-вероятно е имало и лична такава.

Омбудсманът на Финландия Reijo Aarnio заяви, че ще бъде пуснато в ход внимателно разследване на случая, в което освен всичко останало ще се търси дали от HMD Global същоне са били част от скандала.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Google Stadia контролерът беше добавен към SDL2. Може да се използва под Linux