Нова технология може да прати зарядните за телефоните в миналото

0
44
Нова технология може да прати зарядните за телефоните в миналото


Нова технология, която се разработва активно може да направи зарядните устройства част от миналато, като телефоните и смарт часовниците ще се зареждат просто от движенията на човешкото тяло.

Екип от специалисти към Samsung работят по устройства, които генерират електричество от човешките движения, с помощта на специални малки устройства, наречени трибоелектрични генератори (TENG).

Изследователите от Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) работят върху технология, която може да направи така, че да забравим за зарядните устройства напълно.

Технологията се основава в конверсия на механичната енергия от човешкото тяло в електричество. Екипът на професор Zhong Lin Wang от Технологичния институт в Джорджия, използва TENG устройствата, за да създаде дрехи, които събират енергия, която е събрана от движенията на човешкото тяло и от слънчевата светлина.

Тази технология може да позволи на всякакви устройства като умни гривни, умни часовници и дори смартфони да бъдат зареждани без външен източник на енергия, а просто от ежедневните ни движения.

Един от авторите на технологията Hyeon-Jin Shin обяснява, че превърнатата механична в електрическа енергия, която е генерирана за един ден от движенията на ръката, е достатъчна за покриване на енергийните нужди на смарт часовник и дори на смартфон.

Според Shin проектът ще се развива още и количеството на събраната енергия ще се повишава в бъдеще, когато се разберат в детайли факторите, свързани с движенията, в аспекта на кинетичната енергия и импулса.

Засега екипът се сблъсква с различни трудности като честотен контрол, изравняване на импеданса и стабилизиране на структурата. Когато тези проблеми бъдат решени, това ще доведе до оптимизиране на TENG устройствата и повишаване на изходното количество на електричеството.

Прочетете още:  WireGuard 1.0.0 VPN услугата е официално обявена в Linux Kernel 5.6
0/5 (0 Reviews)