Очаква се цените на SSD да се вдигнат още през декември

0
31
Очаква се цените на SSD да се вдигнат още през декември


Очаква се цените на SSD да се вдигнат още през този месец поради ограничени доставки на NAND чипове.

През последните години цените на SSD дисковете спадаха постоянно, което в голямата си част се дължи на увеличеното производство на NAND чипове от различни компании, както и поради преминаването към 3D NAND технологията, която позволява по-голяма наситеност и оттам по-ниски цени.

Според данни на [url=https://en.ctimes.com.tw/DispNews.asp?O … F4YSAA00NG“ target=“_blank]CTimes[/url] обаче, цените са започнали да се вдигат през третото тримесечие на 2016-та година и тази тенденция ще се запази и за четвъртото. Главната причина е повишеното търсене на NAND чипове от РС пазара, както и от производителите на смартфони и таблети, търсене, на което производителите на NAND трудно смогват да отговорят.

Според изнесените данни MLC NAND чиповете ще претърпят повишение между 6-10%, а TLC NAND чиповете между 6-9%.

Технологията използвана при SSD дисковете MLC (multi-level cell) съхранява два бита информация в клетка, докато TLC (triple-level cell) съхранява по три бита в клетка. Поради тази причина TLC дисковете струват по-евтино от MLC, но освен това имат и още някои недостатъци като по-малък брой на циклите за запис и презапис, а също така и по-ниски скорости на писане.

Тук трябва да се отбележи, че проблемът с по-ниския брой записи и презаписи при TLC важи само за планарните (2D) NAND памети. 3D TLC NAND технологията на Samsung например осигурява повече от 20 000 цикъла запис/презапис, което е по-висока стойност отколкото се наблюдава при повечето TLC планарни памети.

През втората половина на 2016-та година маржът между цените на 128/256GB SSD дисковете и 500 GB/1TB HDD хард дисковете нарасна повече от очакваното, поради рязък скок в цените на SSD, казва Alan Chen, старши мениджър по научноизследователска работа към DRAMeXchange.

Прочетете още:  Android 7.1 идва с нови функции

Той обяснява още, че въпреки повишаването на цените, търсенето на SSD дискове към момента е много голямо при PC-OEM пазара, защото SSD са надминали HDD по показателя цена-бързодействие.

„Въпреки ситуацията на недостиг на NAND чипове в момента, увеличаването на търсенето и използването на SSD дискове ще продължи да расте и за тази година ще се отбележи увеличение с около 30%, а за 2017 и 2018 година се очаква това повишение да е с 50%“, казва още Alan Chen.

Разбира се, повишените цени означават и по-високи приходи за производителите, като тук като голям победител се очертава Samsung. Те отбелязват и повишение от 20% на поръчките за 3D NAND през четвъртото тримесечие спрямо третото, докато Toshiba и Hynix се очаква да отбележат съвсем леки повишения.

Както споменахме вече, повишеното търсене на NAND чипове се дължи най-вече на производителите на смартфони, таблети и РС. Години наред производителите на компютри залагаха на обикновените HDD с въртящи се шпиндели за повечето си продукти или пък използваха хибридни хард дискове, които изискват малък брой NAND чипове.

Сега вече все повече производители се насочват към SSD технологията, което води и до кризата, която изпитва в момента пазарът на NAND чипове. Очакванията са този критичен период да е кратък, защото има данни, че след края на тази година ще има намаление в търсенето на лаптопи, което ще успокои ситуацията и през следващата година ще има достатъчно NAND чипове на пазара.

0/5 (0 Reviews)