Опасно приложение за Android краде снимки и видео от Viber

0
95
Malware


Приложението Beaver Gang Counter, което е официално налично в Google Play Store, съдържа опасен код, чрез който краде снимки и видео от Viber.

Изследователите по сигурността от Symantec съобщават, че приложението Beaver Gang Counter съдържа в себе си зловреден код, който след някои специфични команди сканира телефона на жертвата, търсейки приложението Viber и ако го има инсталирано, започва да краде снимки и видео, които са записани с него или са минали през него.

Зловредното поведение на Beaver Gang Counter не се активира веднага, а известно време, след като е бил инсталиран. Специалистите от Symantec обясняват, че приложението притежава механизъм, с който се свързва с кибер-престъпниците чрез C&C сървър и ги пита за разрешение да провери, събере и открадне необходимите файлове.

Забавеното действие на приложението е направено с цел – по този начин то преминава през тестовете на Google като безопасно и бива допуснато официално в Google Play Store.

Предвид факта, че Viber е много популярно приложение, използвано от над 500 милиона потребители, зложелателите го използват за кражба на файлове, които биха могли да използват за изнудване, кражба на идентичност, заплахи по имейл, порнографски материали и други.

От Symantec са каталогизирали опасното приложение като [url=http://www.symantec.com/connect/blogs/m … and-videos“ rel=“nofollow]Android.Vibleaker[/url]. Те съобщават, че са уведомили Google и компанията е премахнала приложението от магазина.

Много пъти различни разработчици предупреждават потребителите да не инсталират приложения от други места, однев от официалните магазини, но ето, че има случаи, в които дори и при официалните магазини потребителите могат да се натъкнат на вредоносни програми.

Преди Beaver Gang Counter компанията Lookout откри подобно опасно приложение в официалния магазин на Google с името LevelDropper, което инсталира нежелани реклами и adware.

Прочетете още:  Излезе Mesa 20.0 RC1 с поддръжка за Vulkan 1.2, OpenGL 4.6 и още
0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments