Популярни iPhone приложения записват екрана ви и излагат на показ лична информация

0
76
Популярни iPhone приложения записват екрана ви и излагат на показ лична информация

Детайлен доклад, изнесен от TechCrunch показва шокиращи данни относно известни приложения за iPhone. Става въпрос за приложения от различни сайтове за пътувания, банкови сайтове, хотели и пр., които злоупотребяват с личните данни на потребителите, а сред уличените компании са Expedia, Air Canada, Hollister и др., които записват всяко докосване, приплъзване и други най-различни действия, които правят потребителите на своите iPhone.

Всичко това се случва без знанието на потребителите и без да е поискано тяхното разрешение. Данните показват още, че събраната информация се препродава на рекламодатели и това се случва отново без знанието и съгласието на потребителите, което е в разрез с всички закони. Уличените компании използват услуги на анализаторски компании като Glassbox, които използват технологията „session replay„, за да запизват потребителските действия.

Докато събират потребителската информация тези компании не скриват някои полета, за да защитят важни потребителски данни, а тъкмо напротив. От анализа се разбира, че например приложението на Air Canada излага на показ номера на кредитната карта и паролата за нея. Това дава достъп на служителите на тази компания до изключително важна и лична информация, което е недопустимо.

Популярни iPhone приложения записват екрана ви и излагат на показ лична информация 3

Що се отнася до политиката на поверителност в App Store на Apple, то никъде в условията за ползване на въпросните приложения не се споменава за записване на извършените действия по дисплея, въпреки че това се извършва от тях постоянно. Понеже за записването на действията по дисплея не се изисква никакво разрешение, то и потребителят няма как да разбере, че бива следен постянно.

Остава да видим какви ще бъдат ответните действия от страна на Apple, как ще реагират те на този скандал и дали ще премахнат въпросните приложения по възможно най-бърз начин.

Прочетете още:  Майкрософт се присъедини към Linux Foundation
0/5 (0 Reviews)