От AMD анонсираха новата си двучипова видео карта

0
43
AMD Driver


В последните седмици имаше слухове, че от AMD смятат скоро да пуснат двучипова видео карта, която ще е базирана на Fiji архитектурата.

Първоначално от AMD смятаха да пуснат картата за миналата есен, но нещата се проточиха. Двучиповата карта ще бъде пусната на цена от 1499$.

Официалното име на двучиповия звяр е Radeon Pro Duo, ще бъде с водно охлаждане и 16 терафлопа изчислителна мощност.

Към момента AMD не дава повече детайли по спецификациите, но могат да се направят някои предположения като се вземе предвид базата на Fury X. Оперативната памет ще бъде най-вероятно 8GB, разделена на 2х4, което предположение идва от факта, че това е ограничението първото поколение HBM (High Bandwidth Memory) и нищо до момента не подсказва, че този лимит е надхвърлен. 16-тте терафлопа обаче, които обявяват от AMD, са по-ниски от 8.6 терафлопа при единична Fury X карта.

От AMD анонсираха новата си двучипова видео карта 3

Най-вероятната причина за това е, че от AMD леко са понижили честотите видео ядрото Fiji, за да понижат енергопотреблението и топлината, която се отделя. За да достигне честотата от 1050MHz клок Fiji има нужда от повече ток, а понижаването на честотата има голямо отражение при консумираната енергия, докато отражението при представянето е минимално.

Двучиповите карти винаги са били трудни за охлаждане и сме виждали и Nvidia да понижават честотите на своите хай-енд карти. Например двучиповата Titan Z е с по-ниски честоти от Titan Black, за да могат да отговарят на зададеното енергопотребление и отделяна топлина.

Както и самото име Radeon Pro предполага, тази видео карта не е насочена към обикновените потребители и ентусиастите. Въпреки че към момента това ще е най-мощната двучипова карта цената от 1499$ е доста висока дори и за ентусиастите. Тази карта е специално насочена към разработчиците на виртуална реалност, където от AMD искат да пробият със своята технология LiquidVR и се надяват все повече разработчици да ги подкрепят.

Прочетете още:  Пазарът на компютри е във възход за пръв път от 6 години насам

Едно от преимуществата на LiquidVR е, че при виртуалната реалност за всяко едно око ще бъде използвана и отделна видео карта, което води до по-малко забавяне при рендирането, отколкото при последователно рендиране от един чип.

0/5 (0 Reviews)