От Apple успяха да осъществят мечтата си за непробиваем iPhone

0
63
От Apple успяха да осъществят мечтата си за непробиваем iPhone

От Apple отдавна мечтаят да създадат механизъм, с който да осигурят на себе си и на потребителите си iPhone, които не може да бъде хакнат от никого, дори и от тях. Увеличените усилия в тази насока бяха провокирани от терористичния случай в Сан Бернардино, когато от ФБР поискаха от тях да пробият iPhone на единия от стрелците, като се вярваше, че в устройството има ключова информация за разследването.

Въпреки категоричния отказ на Apple да направят това, от ФБР успяха да пробият устройството като платиха $1 млн. на странична компания, която свърши тази работа. Това се случи посредством специално създадено устройство, чието име е GrayKey и което може да разбие всеки един модел на iPhone, независимо от операционната система, която използва. Това става възможно с експлоатирането на уязвимости в iOS, за които от Apple не знаят.

GrayKey се включва към iPhone посредством Lightning порта и използва метода за разбиване на пароли brute force, като по този начин позволява впоследствие цялата информация, която се намира на устройството, да бъде извлечена. Осъзнавайки факта, че намирането и закърпването на използваните от GrayKey уязвимости е само временно решение, от Apple прибягват до един много хитър ход.

Считано от iOS 12, от компанията ще въведат нова функция, която ще блокира USB връзките към устройството, ако телефонът не е бил отключван през последния един час. Имайки предвид че brute force методът изисква много време, то, ако устройството използва силна парола, то тя е практически невъзможно да бъде разбита само за един час. Ако опитът за разбиване на паролата продължи повече от един час, операционната система ще прекрати USB връзката и по-нататъшното ѝ разгадаване няма да е възможно.

Прочетете още:  AMD вероятно ще предложи процесор с 32 ядра

Със сигурност хакерите ще продължат да търсят начини за разбиване на iPhone дори и след въвеждането на тази хитра новост, но бъдещето ще покаже, дали този път от Apple най-сетне са измислили перфектното решение.

0/5 (0 Reviews)