От Microsoft удължават срока при процесорите на Intel Skylake за Windows 7 и Windows 8.1

0
45
От Microsoft удължават срока при процесорите на Intel Skylake за Windows 7 и Windows 8.1


Отпускат още една година, а след това тези машини ще получават само секюрити ъпдейти.

Вместо да отреже напълно потребителите със Skylake процесори и Windows 7/8.1, както първоначално беше замислено, от Microsoft решиха да им предоставят условия, които евентуално сами да ги накарат да преминат към новата операционна система Windows 10.

През Януари от Microsoft обявиха, че за тези машини ще бъдат отпускани ъпдейти само за сигурност и съвместимост, при това само до юли месец 2017-та година, а след този краен период се предвиждаше да бъдат спускани само критични ъпдейти, които са свързани със сигурността и то само, ако видят смисъл и намерят време за това.

Обобщено това означава, че сега например си купувате машина с шесто поколение Intel процесор и искате да сте с Windows 7, което автоматично ви прави трета ръка човек в планетата Редмънд.

Сега обаче от Microsoft бяха убедени, че това не е никак добра стратегия най-малкото защото корпорациите тепърва започват да слагат Windows 7 на подновени машини и въобще няма да са доволни от подобна стъпка. Затова от Microsoft решиха да удължат срока с една година, до юли 2018-та година, в който тези машини ще получават ъпдейти. След този период машините, които са все още с Windows 7 или Windows 8.1, ще получават само секюрити ъпдейти. Разширената поддръжка на процесори при Windows 7 ще е до януари 2020-та година, а за Windows 8.1 до 2023, отново месец януари.

Jeremy Korst, главен маркетинг мениджър в Windows обяснява, че са получили сведения от техни клиенти, които са в различни етапи на преминаването към Windows 10 и позовавайки се на тези сведения, те са направили някои малки промени относно условията за поддръжката при Intel Skylake процесорите.

Прочетете още:  Майкрософт дава безплатен ъпгрейд от Windows 10 S към Windows 10 Home

Всичко това е много хубаво, но въпреки това инсталирането на Windows 7 на нов хардуер може да е свързано с големи трудности. Обикновено това в голяма степен зависи и от производителя, който трябва да издаде BIOS съсспециална поддръжка за изключване на secure boot, за Legacy support, както и специална съвместимост за ACPI, която се избира изрично в настройките на BIOS.

Друг проблем е, че операционната система Windows 7 няма поддръжка за [url=http://www.intel.com/content/www/us/en/ … -xhci.html“ target=“_blank]xHCI[/url] USB контролера на процесора, с което някои потребители може и да не успеят да се справят. Въпреки това начини има и един от тях е да се буутне от флашка с Linux, да се стартира gParted и да се създаде временен дял, който трябва да е в началото на хард диска и не трябва да е по-малък от 4.5GB. След това, още докато сте в Linux, копирате съдържанието на Windows 7 диска или флашката в новосъздадения дял, рестартирате, буутвате от този дял и инсталацията стартира безпроблемно.

Разбира се, Windows 7 и Windows 8.1 няма да могат да се възползват от някои нови екстри на новите поколения процесори, но едва ли някой ще забележи нещо осезаемо, докато се бори с постоянните натяквания от страна на Microsoft да инсталира Windows 10.

0/5 (0 Reviews)