От SpaceX успяха успешно да приземят вече използвана ракета

0
34
От SpaceX успяха успешно да приземят вече използвана ракета


От SpaceX успяха успешно да приземят вече използвана ракета, която е летяла и преди. Това е историческо събитие, което се случва за пръв път в историята на човечеството.

SpaceX прави история! Частната компания за космически полети успешно успя да приземи ракета, която и преди това е била в космоса, приземила се е и е била изстреляна пак.

За този момент специалистите от SpaceX работят от 15 години, когато беше основана компанията, с цел да направят революция в космическите полети. За пръв път през декември 2015-та година специалистите от SpaceX успяват да изстрелят ракета, а след това успешно да я приземят.

След това те повториха опита няколко пъти, а накрая дори успяха да приземят ракета на малка дрон-лодка в океана.

От SpaceX успяха успешно да приземят вече използвана ракета 3

Сега от SpaceX са взели една от ракетите, които са били изстрелвани през 2016-та година и се е приземила успешно, изстреляха я и приземиха успешно отново. Специално тази ракета е летяла през 2016-та година април месец, като сега отново е била на стартовата площадка, натоварена със сателитна техника.

Ракетата е била изстреляна в 18.27 часа местно време, след което ускорителят се е отделил от ракетата, а тя се е прибрала обратно на обозначеното за приземяване място в Атлантическия океан, където се приземява успешно за втори път. Ускорителят също се е приземил и може да бъде използван отново.

Малко след това изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск се включи в живо предаване на компанията, за да коментира приземяването. Той обясни, че това е революция. Това според него означава, че орбитален клас ускорител може да бъде използван повторно, а това всъщност е най-скъпата част от една ракета.

Прочетете още:  За пръв път от десет години X.Org Server не получава годишен ъпдейт

Falcon 9 first stage has landed on Of Course I Still Love You — world’s first reflight of an orbital class rocket.
— SpaceX (@SpaceX) March 30, 2017

От SpaceX обясняват, че това може да намали цената на един полет с около 30% и най-важното – това ще доведе при компанията много клиенти, защото според думите на Мъск много компании са очаквали резултатите от изстрелването на вече използвана ракета.

Тази историческа ракета повече никога няма да лети, защото ще бъде дадена на Кейп Канаверал за изложение. Наследниците на тази ракета обаче ще могат да бъдат изстрелвани и приземявани по 10 пъти, преди да се наложи да бъдат рециклирани, а със средно сложна поддръжка броят се увеличава до 100.

Самият Илон Мъск обяви в Twitter, че следващата цел на компанията е ракетите да са в готовност за ново изстрелване в рамките на 24 часа.

Incredibly proud of the SpaceX team for achieving this milestone in space! Next goal is reflight within 24 hours.
— Elon Musk (@elonmusk) March 30, 2017

Още 6 ракети от модела Falcon 9, които вече са били използвани, очакват ново изстрелване тази година.

0/5 (0 Reviews)