Първият свободен телефон на Purism ще е с KDE Plasma

0
81
Първият свободен телефон на Purism ще е с KDE Plasma

Purism и KDE си сътрудничат, за да може Plasma Mobile да се адаптира по-добре към новия Linux телефон на Purism – Librem 5.

Миналия месец ви съобщихме за новия смартфон на Purism, който те наричат „първият в света криптиран смартфон, с отворена платформа“ и ще използва Debian-базираната GNU/Linux операционна система PureOS.

Към момента кампанията за набиране на средства върви с пълна пара и от Purism се радват на поредната премината бариера от събрани над $ 300 000.

Заедно с това идват и други интересни новини – KDE влизат в партньорство с Purism, за да може Plasma Mobile да се адаптира възможно най-добре към смартфона Librem 5.

От Librem обещават да създадат телефон, който няма да съдържа в себе си никакъв затворен код и ще използва изцяло свободен софтуер, като KDE Plasma Mobile се очертава идеален вариант за тези цели.

Първият свободен телефон на Purism ще е с KDE Plasma 3

„Партньорството с Purism ще ни позволи да подготвим Plasma Mobile за реалния свят и да я интегрираме безпроблемно в комерсиално устройство за пръв път“, казва президентът на KDE Lydia Pintscher.

Първоначално намеренията бяха Librem 5 да използва GNOME, но тази графична среда не е предвидена за мобилни устройства и затова сега изборът се спира на Plasma Mobile, която изглежда по-удачен вариант.

Повече подробности можете да научите от официалния нанос.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе Mesa 19.2.5 с поправки за AMD и Intel