Патентният иск срещу GNOME Foundation е уреден

1
126
GNOME спират Snap Plugin

Патентният иск, който беше заведен срещу GNOME Foundation е уреден.

От GNOME Foundation, които разработват известната Linux среда GNOME съобщиха, че патентният иск, който беше заведен срещу тях е уреден. Искът беше заведен миналата година от патентния трол Rothschild Patent Imaging LLC за нарушаване на патентни права относно патента 9,936,086 в приложението за управление на изображения Shotwell.

Засегнатитят в иска патент от 2008-а година е за система за безжично разпространение на снимки и описва прехвърлянето на снимки по безжичен път между различни устройства като уеб-камери, телефони и др. към компютър, а след това предаването на тези изображения с използване на филтри като дата, местоположение на файловете и пр.

За щастие е постигнато споразумение между GNOME Foundation, Rothschild Patent Imaging и Leigh M. Rothschild, което гласи, че GNOME няма да бъдат съдени за нито един патент, който се държи от Rothschild Patent Imaging. Допълнително Rothschild Patent Imaging и Leigh Rothschild осигуряват освобождаване на всеки софтуер, който е издаден под Open Source Initiative лиценза, включително всичкия софтуер от порфолиото на Rothschild.

Изпълнителният директор на GNOME Foundation Neil McGovern казва, че е изключително доволен от приключването на този спор, което ще позволи на фондацията отново да се фокусира върху десктопа с отворен код.

Доволен съм, че успяхме да разрешим този спор помежду си. Винаги съм поддържал иновациите на отворения софтуер и неговите разработчици и окуражавам техните иновации„, казва от своя страна Leigh Rothschild.

През последните десет месеца на напрегнати преговори GNOME Foundation бяха представени от Matt Berkowitz, Kieran Kieckhefer, Joy Wang и Larry Crouch от Shearman & Sterling LLP. GNOME и общността на отворения код им благодари за неуморната работа.

Прочетете още:  Ubisoft анонсира Assassin’s Creed: Valhalla - трейлър (Обновена)

Като част от усилията да се предотвратят опитите на патентните тролове да съдят отворения код и да спрат агресията към него и Linux, от OIN се съюзиха с Linux, IBM и Майкрософт срещу патентните тролове и тормоза, който упражняват обикновено върху по-малките компании и стартъпи.

5/5 (2 Reviews)
1 Comment
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
4 години

Ротшилд са евреи и то от най-гадния вид, така че аз не бих им вярвал особено.