Почина бащата на Pac-Man

0
37
Почина бащата на Pac-Man


Основателят на Namco и баща на Pac-Man Masaya Nakamura почина на 91 години.

Nakamura основава компанията Nakamura Manufacturing в Токио през 1955-та година. След това, три години по-късно, компанията получава името Nakamura Amusement Machine Manufacturing Company или съкратено Namco.

През 2005 се осъществява сливане на Namco с Bandai и окончателното име става Bandai Namco. Namco нашумява, когато купува Atari, които са в затруднение. Платената сума е $500 000 или с $80 000 повече от предложената от конкуренцията в лицето на Sega сума.

Сделката осигурява на Namco изключителни права върху разпространението на игрите на Atari в Япония, за период от 10 години. Това води до разработката и появата на бял свят на легендарни игри като Gee Bee и Galaxian през 1978-ма година.

Истинският успех на компанията обаче идва през 1980-та година с появяването на култовата игра Pac-Man и дава на Nakamura името бащата на Pac-Man.

Играта Pac-Man е в Рекордите на гинес за най-успешната аркадна игра на всички времена и е културен феномен и до ден днешен.

Други легендарни имена, които излизат през последните няколко десетилетия са Ridge Racer, Tekken, Dig Dug, Time Crisis, Splatterhouse, Soul Calibur.

През 2007-ма година японското правителство награждава Nakamura за неговите постижения с Ордена на изгряващото слънце.

Masaya Nakamura умира на 22-ри януари 2017-та година на 91 години, но новината стана обществено достояние едва днес. Само най-близките му приятели и роднини са присъствали на неговото бдение и погребение.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Краят на една епоха: Microsoft спира производството на Xbox 360