Проблемът с примигването при Linux и AMD Stoney Ridge видео картите при 4K е решен

0
63
AMD

Проблемът с примигването при използването на AMD Stoney Ridge видео карти при Linux с 4K дисплеи е поправен.

След като през последната година имаше доста доклади от потребители, които съобщават за проблеми с примигване при използването на AMD Stoney Ridge APU видео картите с 4K дисплеи при Linux, проблемът беше поправен.

AMD Stoney Ridge са APU видео карти, вградени в процесора, които са базирани на Excavator архитектурата и се използват при леки и тънки лаптопи, където се изисква ниско потребление на енергия. Тези APU излизат за пръв път през юни 2016-а година заедно с Bristol Ridge APU.

Преимуществото на Stoney Ridge над Bristol Ridge е изключително ниското потребление на енергия, което може да се настрои на едва 10W, а също и много малкия цокъл, което е постигнато с премахването на един Excavator модул.

Сега проблемът с примигването при 4K дисплеи за потребителите на Linux с тези видео карти е поправен и той се състои само в спирането на IOMMU поддръжката. Поправката е предоставена от разработчика от Canonical Kai-Heng Feng и ще бъде имплементирана в Linux ядрото.

Feng съобщава, че според разработчика Alex Deucher IOMMU не е пуснат дори и при Windows и спирането му при Linux не е проблем.

Според Alex Deucher IOMMU не е пуснат при Windows, така че нека направим същото и тук, за да избегнем примигването при 4K дисплеите“, казва Feng.

Потребителите, които имат проблема с примигването и искат да го решат още сега, могат да стартират Linux с параметъра за ядрото iommu=off.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Windows XP отново с ръст, Windows 10 е в застой