Проектът Terragraph, разработван от Facebook и Qualcomm, ще донесе високоскоростна градска безжична връзка

0
34
Wi-Fi

Получаването на качествен и високоскоростен безжичен интернет в гъстонаселени региони, каквито са градовете, е много трудна задача и специалистите от години работят по този проблем. Проектът Terragraph, който беше анонсиран на годишната конференция на разработчиците през 2016-а година от Facebook, обещава да разреши проблема изцяло.

Terragraph е технология, която използва милиметрова дължина на вълните и се възползва от антени, разположени в уличното осветление. Тези антени излъчват високочестотни радио-вълни, които безпроблемно проникват навсякъде в наситената градска среда. Подобен принцип на работа ще бъден особено полезен в региони, където няма възможност за подземно окабеляване или където то просто е непрактично.

Сега от Qualcomm обявиха официално, че се присъединяват към проекта, за да го направят реалност и всички чипсети, които произведат оттук нататък, ще поддържат и технологията Terragraph.

Проектът Terragraph, разработван от Facebook и Qualcomm, ще донесе високоскоростна градска безжична връзка 3
Снимка: Facebook

Поддръжката на Terragraph в новите чипсети на Qualcomm би трябвало да подтикне разработчици от цял свят да разработят нов хардуер, който да поддържа обмен на данни при честота от 60 GHz, която се използва при технологията и която честота все още не е узаконена в повечето държави.

От Qualcomm обясняват, че сътрудничеството им с Facebook ще позволи появата на 11ad и pre-11ay технологии на пазара, позволявайки високо проникване и намалявайки разходите на интернет доставчиците. Qualcomm допълнително ще развият технологията с времево синхронизирани и TDMA протоколи, channel bonding, големи площи наситени с антени и пр. Първите изпитания се очаква да бъдат извършени в средата на следващата година.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  В Nightly изданията на Firefox за Linux е активиран WebRender за NVIDIA