Разработчиците на Blender считат, че старите Linux видео драйвъри са по-добри от тези при Windows

0
892
Blender

Разработчиците на мощния софтуер с отворен код за 2D и 3D моделиране, рендиране и създаване на 3D анимации – Blender изразиха мнение, че старите Linux видео драйвъри са много по-добре поддържани отколкото тези при Windows, в резултат на което Blender работи по-добре при Linux.

Подобно изказване е в разрез с оправданията на повечето разработчици на специализиран софтуер, които твърдят, че не издават софтуера си за Linux поради лоши драйвъри и влошена съвместимост. Тъкмо обратното – от много време насам модерните драйвъри при Linux са еднакво добри в сравнение с тези за Windows, а в някои случаи и по-добри, особено що се отнася до драйвърите на AMD.

Що се отнася до NVIDIA, от компанията се справят доста добре с поддръжката на своите стари драйвъри както при Linux, така и при Windows, но това не може да се каже за AMD и Intel. В скорошен анонс на разработчиците на Blender виждаме изискванията за следващата голяма версия 2.80, която се очаква през юли тази година.

Освен публикуваните изисквания обаче те споделят, че първоначалните планове са били Blender 2.80 да може да работи с всички OpenGL 3.3 видео карти, излезли през последните 10 години. Тези планове обаче се провалят поради факта, че много от тези видео карти, въпреки поддръжката си за OpenGL 3.3 не могат да работят коректно с Blender при Windows поради критични бъгове в OpenGL драйвъра.

Разработчиците са вложили много големи усиля, за да поправят тези бъгове, което е отнело изключително много време, но въпреки това остават видео карти, които не работят както трябва, а усложняващ факт е липсата на нови драйвъра, каквито не са излизали от три и повече години. Това означава, че те няма да бъдат поддържани официално с излизането на Blender 2.80.

Прочетете още:  AMD Ryzen 2 процесорите идват в началото на 2018-а година

В изискванията си за работа с Blender 2.80 с по-стари от AMD GCN моделите видео карти разработчиците пишат:

През последните три години не са излизали никакви Terascale OpenGL драйвъри за Windows. При Linux драйвърите продължават да се поддържат и там Blender работи по-добре.“

При Intel положението не е по-различно:

При Windows ранните GPU поколения имаха проблеми с Eevee поради бъг в драйвъра. През последните три години не са излизали никакви драйвъри с някакви полезни подобрения за тези видео карти. При Linux ситуацията е много по-добра, защото драйвърите продължават да се подобряват и актуализират.“

По-добрата поддръжка на Intel и AMD при Linux не е изненадваща като се има предвид, че графичният драйвърен пакет Mesa е с отворен код, по него работят разработчици от цял свят, а освен това нова версия излиза на всяко тримесечие, което отново показва предимствата на отворения код пред затворения.

Докато чакате новата версия на Blender, можете да прегледате последният анимационен филм, който е направен изцяло с този мощен софтуер и се казва „Пролет“:

0/5 (0 Reviews)