Realtek добавят по-добра мрежова поддръжка при Linux

0
951
Realtek добавят по-добра мрежова поддръжка при Linux

Linux ще получи по-добра мрежова поддръжка в лицето на Realtek, които предоставят своя RTW88 драйвър с отворен код за следващото Linux ядро с версия 5.2.

Благодарение на това новите Wi-Fi чипове при Linux ще бъдат поддържани без нуждата от допълнителни потребителски действия и ще работят още с инсталиранто на операционната система. Към момента отвореният драйвър на Realtek поддържа модерните чипсети RTL8822BE и RTL8822CE, като от компанията работят са разширяване на списъка, в който ще бъдат добавени още модели като RTL8814B и RTL8821C.

Засега новият Wi-Fi драйвър поддържа само PCI-базирани чипове, а от Realtek ще продължат да развиват драйвъра и в резултат на това USB и SDIO чиповете ще бъдат добавени на по-късен етап. Стандартните STA/AP/ADHOC режими също ще са налични, но ще има и нови функции като допълнение към тях.

Новият RTW88 драйвър очевидно вече е в добро състояние и освен, че ще бъде включен в Linux Kernel 5.2, е и причината да бъде премахнат старият RTLWIFI драйвър от Greg Kroah-Hartman. Премахването се налага, защото новият драйвър има несъвместимости със стария.

Realtek WLAN Linux драйвърът се състои от 47 514 реда код, което включва огромни таблици и хедър файлове. Това обаче няма да натовари кода на Linux ядрото, защото премахването на стария драйвър RTLWIFI е освободило 123 321 реда код.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Майкрософт най-накрая пусна Skype версия 1.6 за Linux