Red Hat започват разработката на DNF 5

0
107
Rad Hat RHEL

От Red Hat започват разработката на Linux пакетния мениджър DNF 5, при който ще дойдат различни подобрения.

От екипа на Red Hat обявиха началото на цикъла на разработка на пакетния мениджър DNF, който е наследникът на Yum и се използва при RPM-базираните Linux дистрибуции като Fedora, Red Hat и пр.

Здравейте всички,

Радвам се да обявя старта на разработката на DNF 5. Планираме да предоставим модулен поток или COPR хранилище по време на разработването на Fedora 33 за хората, които искат рано да го пробват и за разработчиците. Надяваме се, че ще имаме стабилно издание при Fedora 34.“, казва разработчикът Daniel Mach от Red Hat в анонса.

Като една от големите промени можем да отбележим изоставянето на PackageKit и преминаването към нов DBus сервиз, за да може да се предостави графичен интерфейс за приложенията за управление на пакети. Разработчиците са установили, че не могат да продължат да консолидират кода без да повредят API/ABI поради спрялата поддръжка на PackageKit.

Това е и причината от екипа да решат да преминат към нова версия на DNF. В новата версия на DNF 5 се преминава от Python към C++-базирана libdnf библиотека. Hawkey Python API също е заменен от libdnf-базиран Python API, който къщо ще е част от новото издание.

В същото време DNF ще остане главния CLI пакетен мениджър заедно с неговата функционалност. Разработчиците не очакват някакви сътресения при пренаписването на кода, които да бъдат усетени от крайните потребители. Те са създали комплект от тестове, които покриват над 1400 сценария, за да се подсигурят, че няма да има проблеми за потребителите.

Прочетете още:  Този код, сложен на USB може да предизвика син екран на смърта при Windows

Работата при DNF 5 е изключително много, но екипът от разработчици от Red Hat се надяват да има нова стабилна версия в началото на 2021-а година, когато ще бъде заменен DNF 4. Първата версия на DNF 5 ще се появи при Fedora 34, а Fedora 33 ще го получи чрез COPR хранилище.

Повече за разработвания от Red Hat пакетен мениджър DNF 5 можете да научите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments