Създадоха алгоритъм, симулиращ човешкия мозък, но няма достатъчно мощен компютър за него

0
90
Чип може да спре епилептичните припадъци

Учените отдавна се опитват да пресъздадат дейността на човешкия мозък, който е най-мощният изчислителен център до момента и да я пренесат към компютрите, като първата стъпка към тази сложна задача е създаването на подходящ алгоритъм, който да симулира самия мозък и работата на невроните.

Международен екип от учени от Япония, Германия, Швеция и Норвегия най-сетне успя да създаде подобен алгоритъм, който наподобява човешкия мозък почти на 100%, симулиращ 100 милиарда невронни връзки. Алгоритъмът е създаден с помощта на инструмента с отворен код NEST (Neural Simulation Tool), който се използва масово от специалистите по неврология и е главен инструмент на проекта European Human Brain.

Създадоха алгоритъм, симулиращ човешкия мозък, но няма достатъчно мощен компютър за него 3

Има един проблем с алгоритъма – към момента няма нито един компютър или суперкомпютър, който да може да го обработи. Симулацията изисква виртуалните неврони да бъдат свързани към възли (микрокомпютри с множество процесори), които да извършват изчисленията. Учените са успели да симулират едва 1% от човешкия мозък с petascale суперкомпютъра, който притежават.

Причината за това е, че за симулиране дори и на 1% от дейността на мозъка, количеството памет за един процесор е много високо. Ако трябва да се симулират 100% от него, то нуждата от памет нараства стократно само за един процесор, спрямо паметта, с която разполагат днешните суперкомпютри.

За в бъдеще екзаскейл компютрите ще могат да обработят по-голяма част от NEST алгоритъма, защото ще имат повече процесори на възел (node), а през това време учените ще оптимизират количеството използвана памет, която е необходима на алгоритъма за симулацията.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Процесорите Intel Kaby Lake идват през тази есен, 2016-та година