Skype вече може да бъде инсталиран още по-лесно при Linux

0
49

Инсталирането на програми и игри при Linux е изключително лесно, като потребителите могат да направят това само с два-три клика от софтуерния център или от пакет, който е предназначен за дяхната дистрибуция, но на разработчиците им се налага да поддържат различни формати за различните дистрибуции, а освен това се дърпат и отделни зависимости от интернет.

Затова все повече в Linux ежедневието навлизат универсалните пакетни формати Snap и Flatpak, които идват с всичко необходимо, за да може програмата/играта да вървят, предоставят високо ниво на сигурност, защото се стартират в изолирана среда, могат да бъдат инсталирани на всяка една Linux дистрибуция, която поддържа тези два стандарта, не се съобразяват с версиите на пакетите, които биха могли да са стари и да не удовлетворяват изискванията на новите програми или игри и освен това позволяват и инсталирането на множество различни версии на една и съща програма или игра.

Ето, че сега и Skype, наред с известни приложения като VLC, Spotify, LibreOffice, Mailspring, Hiri и др., се присъедини към тенденцията и официалното приложение вече се предлага като Snap пакет, което прави инсталирането му още по-лесно, без оглед на дистрибуцията, нейната версия или версията на пакетите, които са инсталирани и без нуждата да се дърпат допълнителни пакети като зависимости, макар и това да става автоматично и без намесата на потребителя.

Старши софтуерният инженер на Skype казва:

Искаме да предложим същото високо качество на преживяванията при Linux, както правим това и на другите платформи. Snap ни дава възможността да направим именно това, позволявайки ни да предоставим на потребителите най-новите функции, независимо от устройството и дистрибуцията, които използват те.“

Прочетете още:  Uber планират летящи таксита за 2020-та година (видео)

Повечето големи дистрибуции като Ubuntu, Fedora и Arch Linux отдавна имат поддръжка за Snap пакети и техните потребители вече могат да инсталират Skype като Snap. Например при Ubuntu това става много лесно, като потребителят трябва само да отвори софтуерния център, да потърси за Skype и просто да натисне Install.

Някои Ubuntu-базирани дистрибуции нямат предварително инсталиран Snap, въпреки че го поддържат. В такъв случай трябва да го инсталирате от софтуерния център или от терминал с:

CODE: Избери всички

sudo apt install snapd

След това инсталирате със следната команда:

CODE: Избери всички

sudo snap install skype --classic

При Arch Linux също първо трябва да инсталирате Snap, защото не идва предварително инсталиран. Това става със следните две команди:

CODE: Избери всички

yaourt -S snapd
systemctl start snapd.refresh.timer

След това инсталирате Skype:

CODE: Избери всички

snap install skype

Ако използвате KDE Plasma и имате инсталиран Diskover, не е нужно да пишете команди за инсталация на snap пакетите, а можете да направите това само с един-два клика, по аналогичен на начина в Ubuntu – търсите за Skype в полето за търсене и натискате Install.

0/5 (0 Reviews)