Ubuntu 18.04 изоставя Unity. Идва с GNOME

0
36
Ubuntu


Canonical изоставят Unity. В Ubuntu 18.04 за графична среда по подразбиране вече ще се използва GNOME и това не е всичко.

В изненадващ блог пост основателят на Canonical Ltd. и бивш разработчик на Debian Марк Шатълуърт хвърли бомбата с изявлението си, че GNU/Linux дистрибуцията Ubuntu 18.04 ще използва GNOME за графична среда по подразбиране, а причината за това е, че компанията спира разработването на графичната среда, която се използваше до момента Unity.

И това се случва след като миналата година на Ubuntu Online Summit самият Шатълуърт съобщи, че специален екип работи по разработването и тестването на графичната среда Unity 8 за десктоп и ако преценят, че е достатъчно надеждна или поне колкото Unity 7, тя ще стане графична среда по подразбиране за бъдещите издания на Ubuntu.

Освен изоставянето на Unity спира работата и по конвергенцията, Mir, телефоните и таблетите.

Шатълуърт обяснява, че Canonical ще продължи да се грижи за най-използваната операционна система за десктоп с отворен код, ще продължи да работи с търговските си партньори, които разпространяват Ubuntu, ще продължи да доставя поддръжка на корпоративните си клиенти, които разчитат на дистрибуцията, както и ще продължи да доставя всичко необходимо на милионите облачни и IoT разработчици, които използват Ubuntu за основа на своите иновации.

Марк Шатълуърт обяснява още, че въпреки изоставянето на Unity, текущите LTS издания ще продължат да се поддържат, както е според разписанията и сроковете, които са заложени в програмата.

От Canonical отбелязват добра финансова 2016-та година, но със започването на новата фискална година, от компанията са направили рекапитулация на своите инициативи. Именно това е довело и до тежките решения, които са били взети.

Прочетете още:  Clear Linux на Intel свали времената за зареждане на ядрото от 3 секунди на 300ms

Шатълуърт обяснява, че компанията осъзнава колко полезна е Ubuntu за хората, които използват Linux всеки ден, за лични и комерсиални проекти. Това е и причината те да предоставят различни версии на Ubuntu и именно затова са решили да инвестират в Ubuntu Phone.

Той признава, че е сбъркал относно конвергенцията и Ubuntu Phone:

„Ако конвергенцията беше бъдещето и ние можехме да я доставим под формата на свободен софтуер, това щеше да е високо оценено от софтуерната общност и от технологичната индустрия, където в момента има разочарование от използваните от производителите затворени алтернативи.

Сбърках и в двата случая. В общността нашите усилия бяха приети не като иновация, а като фрагментация. Индустрията пък не грабна възможността, а реши да използва „познатото зло“

Това, което екипът по разработката на Unity 8 направи до момента е красиво, но аз оценявам сигналите на пазара и общността. Те решават кои продукти ще се развиват и кои ще изчезнат.

Изборът е да се инвестира в области, които допринасят за разрастването на компанията. Това в частност е Ubuntu във всичките си разновидности за десктоп, сървъри, виртуални машини, облачни инфраструктури (OpenStack и Kubernetes), облачно-оперативни възможности (MAAS, LXD, Juju, BootStack), както и нашите инвестиции в IoT, snap и Ubuntu Core“, обобщава трудното си решение Марк Шатълуърт.

0/5 (0 Reviews)