Ubuntu 20.04 LTS все пак може да дойде с WireGuard

0
112
Wireguard VPN за Linux

Въпреки техническите препятствия Ubuntu 20.04 LTS все пак може да дойде с вградена WireGuard поддръжка.

Предвид факта, че следващата версия на известната Linux дистрибуция Ubuntu 20.04 „Focal Fossa“ е LTS издание с удължена поддръжка, започнаха разговори за евентуална възможност за имплементирането на вградена поддръжка за WireGuard услугата, вградена в Linux ядрото.

Проблемът в имплементирането на WireGuard при Ubuntu 20.04 се състои в това, че VPN услугата ще бъде налична в Linux ядро с версия 5.6, а точно тогава Ubuntu 20.04 ще бъде вече в замръзнал стадий на разработка и изпуска ядрото с тази версия.

Linux Kernel 5.5 излиза в края на януари или в началото на февруари, като това го прави сигурният кандидат за използване в Ubuntu 20.04. Предвид факта обаче, че Linux Kernel 5.6 излиза през март месец, то това го прави много близо до официалното излизане на Ubuntu 20.04 и няма да има достатъчно време за тестване. Поради тази причина в Ubuntu 20.04 ще се използва Linux Kernel 5.5.

Обсъждат се обаче възможности за имплементирането на WireGuard чрез използването на съществуващия DKMS кернел модул или със закърпване на Linux Kernel 5.5, който ще се използва от дистрибуцията, а това е възможно защото във версия 5.5 вече са налични необходимите крипто API промени.

Разработчиците обаче искат да имплементират WireGuard в Ubuntu 20.04 именно защото е LTS издание и в тази връзка Султан Алсалаф съобщава, че е готов да се наеме с начинанието и да публикува необходимите кръпки, а създателят на WireGuard Джейсън Доненфилд изказва готовност да му помогне.

Ще бъде интересно да видим дали благодарение на тези усилия разработчиците ще успеят да имплементират WireGuard поддръжка при Ubuntu 20.04 и дали техните намерения ще бъдат подкрепени и от други хора, които биха им помогнали в начинанието.

Прочетете още:  Майкрософт заключва устройства, на които не може да се инсталира нищо друго, освен Windows
5/5 (1 Review)