Ubuntu MATE 16.04 официално излезе. За пръв път като LTS.

0
38
MATE Linux


Днес, на 21-ви април 2016-та излезе официално Ubuntu MATE 16.04 LTS.

След като беше разработван през последните шест месеца, Ubuntu MATE 16.04 вече е наличен за сваляне, и както съобщихме ще бъде с дълга поддръжка (LTS), но за разлика от Ubuntu 16.04 LTS, където удължената поддръжка е пет години, при Ubuntu MATE 16.04 LTS ще бъде три години.

Ubuntu MATE 16.04 LTS ще е наличен за десктоп, както и за Raspberry Pi 2 и Raspberry Pi 3 компютри. Важни промени, които се открояват са например новата версия на графичната среда MATE 1.12.1, която поддържа мулти тъч и natural scrolling, подобрена поддръжка за използването допълнителни монитори едновременно, подобрена systemd поддръжка, подобрено управление на сесиите. Power аплетът е преработен и сега вече показва информация за модела, производителя и други.

Основно е преработен и Ubuntu MATE Welcome, който вече дава достъп до Ubuntu MATE Software Boutique, където потребителите могат да инсталират над 150 приложения с един клик на мишката., да бъде разгледана документация от начинаещи за дистрибуцията потребители, както и много полезен съветник за настройки, които могат да се извършат по системата след инсталирането ѝ.

MATE Tweak utility също е ъпдейтнат и получава нови възможности като например Mutiny panel layout, който позволява трансформирането на десктопа в среда, която наподобява Unity при Ubuntu. Много радваща функция е възможността за пускане на на LED светлините на модерните лаптопи и безжични клавиатури.

Добавен е Synapse graphical launcher, а също така и Plank 0.11, който е включен също по подразбиране и представлява док за стартиране на програми. Добавени са и MATE Dock и Topmenu. Добавена е поддръжка по подразбиране за възпроизвеждане на DVD и Blu-Ray дискове.

Прочетете още:  Media Player Classic си отива

Исо файловете могат да бъдат свалени от официалната страница на Ubuntu MATE.

0/5 (0 Reviews)